Transporter geliyor, Courier gidiyor

Transporter geliyor, Courier gidiyor
17 Mart’ta yine bu köşede “Transporter gelince Courier gidecek mi?” diye yazmıştım… Bildiğiniz gibi Ford Otosan, 2 milyar Euro’luk tarihi yatırım kararıyla Kocaeli’ndeki 2 fabrikadaki 440 bin adetlik kapasitesini 2026 yılına...

17 Mart’ta yine bu köşede “Transporter gelince Courier gidecek mi?” diye yazmıştım… Bildiğiniz gibi Ford Otosan, 2 milyar Euro’luk tarihi yatırım kararıyla Kocaeli’ndeki 2 fabrikadaki 440 bin adetlik kapasitesini 2026 yılına kadar 650 bin adede çıkartacak. Bunun 405 bini yeni nesil Transit/Tournio Custom ve Volkswagen Transporter, geri kalanı ise Transit ve E-Transit olarak açıklandı. Bu durumda Yeniköy fabrikasındaki 110 bin kapasiteli Courier üretiminin akıbetinin ne olacağı merak ediliyordu. 2014 yılından bu yana sadece Yeniköy’de üretilen ve bugün açık ara Türkiye’nin en çok satan hafif ticari araç modeli olan Courier’in 2023 yılından itibaren Romanya’da üretileceği iddia ediliyor.
CONNECT İLE BİRLEŞECEK
Nasıl daha önce Ford Otosan, 1 tonluk Transit Custom’ların üretimine başlayınca Connect modelinin üretimi İspanya’ya kaydıysa, şimdi de benzer bir durum yaşanıyor. Yeni nesil Courier 2023 yılında “elektriklenip” baştan aşağı yenilenecek, “büyüyecek” ve belki ismi bile değişecek. Yani sonuç olarak 2 yıl içinde İspanya fabrikasında üretilen Connect ve Türkiye’de üretilen Courier modelinin tasarım ve alt yapıda “birleştirilip” Ford Romanya’da “elektriklenen” yeni Puma’nın yanında üretime alınacağı söyleniyor. Ama ihracatta Transit ve Transit Custom’a göre oldukça zayıf bu modelin üretiminin Türkiye’den gitmesi üzmemeli çünkü Ford Otosan yerine dev yatırımları çekmiş durumda.