TRENDYOL

Bu hafta Süper Lig’de oynanan maçlarda, tüm takımlar sahaya Trendyol logosu taşıyan formalarla çıktılar. Çünkü Trendyol firması, Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) depremzedeler için düzenlemiş olduğu “Omuz Omuza” kampanyasına 50 milyon lira bağışta bulunmuş ve üç bin depremzedenin barınma ihtiyacı için katkı sağlamıştı.

O halde TFF’ye soralım;
· Trendyol, bağışa bu şartla mı katıldı?
· Bağış yapan diğer kuruluşlara da aynı uygulama yapılacak mı?
· Bir kuruluş, ne kadar bağış yaparsa, logosunu Süper Lig ekiplerinin formasında göğüs reklamı olarak görebileceğiz?

TFF’yi ve bu dâhiyane fikri bulanı kutluyorum… Hem bağış belli bir oranda vergiden düşülecek hem de bedavadan reklam yapılacak. Çift kaymaklı ekmek kadayıfı… ‘Toplumsal konulara çok duyarlıyız, bağışta bulunduk.’ Yersen…

Not defterimi açmadan, performans değerlendirilmesinin nasıl olduğunu anlatalım… Herhangi bir hakemin, herhangi bir maçtaki “başlangıç” notu 8,4’tür. Hakem, verdiği doğru ya da yanlış kararlarla notunu arttırır veya düşürür. Bu sayfada da her hakem için başlangıç puanı, 8,4 olacak.

13 yıl boyunca amatör- profesyonel birçok maça çıktım. Kurallar çerçevesinde gördüğümü, inandığım kararları verdim… Bu satırları yazarken de yine aynı mantıkla, kurallar çerçevesinde gördüğümü inandığımı yazacağım ve puanlama yapacağım. “Uğur Hoca’nın Not Defterine” hoş geldiniz…

KONYASPOR (2) GALATASARAY (1)

Hakem: Zorbay KÜÇÜK (8.2)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem:
Ali Saygın ÖGEL (8.4)
İkinci Yardımcı Hakem:
Furkan ÜRÜN (8.0)
Dördüncü Hakem: Cihan AYDIN (8.1)
VAR: Serkan TOKAT (8.0)
AVAR: Alper ÇETİN (8.4)
AVAR: Ekrem KAN(8.4)


İki hafta önce, Alanya-Başakşehir maçında, maçın kaderini etkileyecek hatalar yapan Zorbay Küçük’ün cezası bir hafta sürdü. Merkez Hakem Kurulu’nun ödül- ceza sisteminin nasıl çalıştığını merak ediyorum doğrusu… Zorbay Küçük’ün performansı bu maçta da iyi değildi. Hatalar yaptı. Ancak bu maçın başrol oyuncuları VAR Hakemi Serkan Tokat ve Kıdemsiz Yardımcı Hakem Furkan Ürün oldu…
Maçın henüz 53. Saniyesinde Galatasaraylı Rashica’nın, Konyaspor ceza sahası içinde Calvo’nun diz darbesi ile yerde kaldığı pozisyon, hakem açısından ‘gri’ bir pozisyon. Darbe var ancak bu darbe oyuncuyu ne kadar etkiler, tartışılır. Bana göre; penaltı gibi ‘penaltı’ değil. Verilse çok tartışılırdı. Verilmemesi daha doğru karar oldu.

14. Dakikada Konyasporlu Ahmet Oğuz’un, taç çizgisi üzerinde rakibi Dubois’in bileğine basması ciddi faullü oyun ve kırmızı kart. Hakem Zorbay Küçük, bu pozisyonda avantaj oynattı ve Konya ceza alanına girmekte olan Galatasaraylı Kerem’e faul yapan Mahir’e sarı kart verdi. Bu faul ve kart doğru. Ardından da avantaj oynattığı pozisyon için Ahmet Oğuz’a sarı kart gösterdi. Oysaki bu pozisyon ciddi faullü bir oyundu ve kırmızı kart ile cezalandırılmalıydı. İşin ilginç tarafı faul dördüncü hakemin tam önünde oldu. Dördüncü hakem atladı. VAR Hakemi Serkan Tokat’ın (geçen hafta, Başakşehir- Beşiktaş maçında Adnan Januzaj’ın Gedson’a olan ciddi faullü oyunu tespit eden VAR hakemi) bu pozisyona karışması ve izlemeye davet etmesi gerekirdi. Serkan Tokat görevini yapmayarak maçın gidişatını etkiledi.

Gelelim maçın iki numaralı (kıdemsiz) yardımcı hakemine…

Furkan Aydın hocamız bu maçı hiç kaldıramadı. Son oyuncuyu hep kaçırdı, ofsayt tespitleri hatalıydı. İlk yarının uzatma dakikalarında (45+1) Kerem için kalkan bir bayrak var, Kerem ofsayt değil.

İkinci yarının hemen başında Diouf’un bir pozisyonunda Galatasaraylı Dubois, ofsaytı bozmasına rağmen, hatalı karar vererek atağı kesti. Hemen akabinde, Diouf’un attığı ve iptal edilen golünde de bayrağı daha erken çekmeliydi.

Yine ikinci yarıda Galatasaray ceza alanına yapılan bir ortada, Galatasaraylı Abdülkerim topu kesti, Muslera da topu eline aldı. Galatasaray ceza alanı içinde olan Diouf pasif ofsayt pozisyonunda ancak topa ya da rakibine müdahalesi yok. Furkan Hoca, bu pozisyon için de ofsayt tespiti yaptı. Eğer, Galatasaray defansı müdahale etmeye çalışırken ters bir vuruşla top ağlara gitseydi ve o bayrak da havada olsaydı, bu hata çok konuşulurdu.

ALANYASPOR(1) – FENERBAHÇE(3)

Hakem: Mete KALKAVAN (?)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Aleks TAŞÇIOĞLU (8.3)
İkinci Yardımcı Hakem: Candaş ELBİL (8.3)
Dördüncü Hakem: Neslihan MURATDAĞI (?)
VAR: Hakan CEYLAN (?)
AVAR: Volkan BAYARSLAN (?)
AVAR: Mustafa Emre EYİSOY (?)

Geçen haftanın iki başarısız ve hata yapan hakemi, Mete Kalkavan ve Hakan Ceylan, böylesine kritik bir maça atanırsa olacağı budur. Mete Kalkavan geçen hafta yönettiği maçta, Adnan Januzaj’ın ciddi faullü oyununu sezememiş avantaj uygulamış ve sarı kart vermişti. VAR uyarısı ile de doğruyu bulmuştu. Yine geçen hafta, VAR hakemi olarak görev aldığı maçta Donk’un rakibine yaptığı şiddetli hareketi göremeyen(!), Hakan Ceylan da bu maçın VAR hakemiydi. Bu ikili, Osayi’nin Yusuf’un bileğine basmasını göremedi. Hareket ciddi faullü oyun ve net kırmızı kart… Mete Kalkavan pozisyona uzak olmasına rağmen, yardımcısı Aleks Taşçıoğlu’ndan, Osayi’nin “kırmızı kart” görmesi gerektiği işaretini alıyor. Ancak niyeyse oyuncuyu ihraç etmiyor. VAR hakeminin de gözüne perde indi sanırım bu pozisyonda… Fenerbahçe’nin penaltılarının ikisi de doğru. Ancak Kalkavan o dağılmış durumdaki, ikinci penaltıyı ancak VAR yardımı ile verebildi. Alanyasporlu Furkan’ın da maçı tek sarı kart ile bitirmesi ayrı bir garabet… Alanyaspor’un golü ve Fenerbahçe’nin iptal edilen golü içinse, günahı AVAR hakemlerinin boynuna diyebilirim ancak…
Böylesi bir maça atanan dördüncü hakemin de tecrübeli olması gerekirdi. İstanbul Bölgesi hakemi Neslihan Muratdağı, bırakın hakemine yardımcı olmayı, her iki yedek kulübesinden gelen tepkileri önleyemedi.

KASIMPAŞA (1) – ÜMRANİYESPOR (1)

Hakem: Mustafa Kürşad FİLİZ (8.6)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Mehmet KISAL (8.4)
İkinci Yardımcı Hakem: Samet ÇAVUŞ (8.4) Dördüncü Hakem: Alper AKARSU (8.4)
VAR: Özgür YANKAYA (8.4) AVAR: Alper ÇETİN (8.4) AVAR: Erdem BAYIK(8.4)

Mustafa Kürşad Filiz uzun bir aradan sonra maç aldı ve şansını iyi kullandı. 41. Dakikada Ümraniyespor’un kazandığı penaltıda Kasımpaşalı Eysserıc topla oynamak isterken, zamanlama hatası yaparak rakibine vurduğu pozisyonu çok iyi gördü, penaltı kararı doğruydu. Topun oyunda kalma süresi de 59 dakika oldu. Kendisini ve ekibini tebrik ediyorum.

ADANA DEMİRSPOR (2) – ANTALYASPOR (0)

Hakem: Bahattin ŞİMŞEK (8,2)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Kamil ÇETİN (8,4)
İkinci Yardımcı Hakem: Bilal GÖLEN (8.2) Dördüncü Hakem: Direnç TONUSLUOĞLU (8.2)
VAR: Halil Umut MELER (8.4) AVAR: Atilla KARAOĞLAN (8.4) AVAR: Serkan OLGUNCAN (8.4)

Çok güzel bir maç yönetirken, yine bir çuval inciri berbat etti Bahattin Hoca… 54. Dakikada atılan bir korner sırasında Antalyasporlu Veysel, kendi ceza alanı içinde, topa müdahale etmek isteyen rakibi Ndıaye’ye sarılarak yere düşürdü. Gözünün önündeki pozisyon, NET PENALTI… VAR uyarısı sonucunda penaltıyı verdi. Ah be güzel hocam, ah be canım hocam… Ne diyeyim sana?

BEŞİKTAŞ (3) – İSTANBULSPOR (1)

Hakem: Ali ŞANSALAN (8.5)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Cevdet KÖMÜRCÜOĞLU (8.4)
İkinci Yardımcı Hakem: Murat ALTAN (8.4) Dördüncü Hakem: Melis ÖZÇİĞDEM (8.4)
VAR: Alper ULUSOY (8.4) AVAR: Onur ÖZÜTOPRAK (8.4) AVAR: Serkan OK (8.4)

Ali Şansalan’ı geçen hafta, Ankaragücü- Alanya maçında da beğenmiştim. Bu maçta da sahada doğru yer alışı ve standart kararları ile, hatasız bir yönetim gösterdi. 32. Dakikada, İstanbulsspor ceza sahası içinde, Beşiktaşlı Aboubakar ile İstanbulsporlu Ba’nın mücadelesinde, Beşiktaşlı oyuncu topu almak için rakibinin önüne ayağını koydu. İstanbulsporlu Ba’da bu ayağa takılarak düşerken Aboubakar’ı düşürdü. İlk faulü yapan Beşiktaşlı oyuncuydu. Top İstanbulspor’da kaldığı için, oyunu kesmediğini düşünüyorum. Karar doğru. 49. Dakikada, Beşiktaş ceza sahası içinde Beşiktaşlı Talha’nın rakibi Loshaj ile girdiği ikili mücadelede, her iki oyuncuda topla oynamak istiyor. Devam kararı doğru. 75. Dakikada, İstanbulspor’un penaltı beklediği pozisyonda devam kararı doğruydu. İstanbulsporlu Ethemi Beşiktaş ceza sahası içinde, rakipleri Colley ve kaleci Mert arasında kaldı. Üç oyuncunun da birbirlerine müdahalesi yoktu.

SİVASSPOR (2) – ANKARAGÜCÜ (0)

Hakem: Suat ARSLANBOĞA (8.5)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Bahtiyar BİRİNCİ (8.4)
İkinci Yardımcı Hakem: İlker TAKPAK (8.5) Dördüncü Hakem: Yiğit ARSLAN (8.4)
VAR: Abdülkadir BİTİGEN (8.4) AVAR: Özgür YANKAYA (8.4) AVAR: Ceyhun SESİGÜZEL (8.4)

Harika maç yönetti. Sivasspor penaltısında, Ankaragücülü Atakan topun geçmesini koluyla engelliyordu.  Bu maçın 2 numaralı (kıdemsiz) yardımcı hakemi İlker Takpak’ı özellikle kutlamak istiyorum. Verdiği ofsayt kararları yerindeydi.

KARAGÜMRÜK (2) – BAŞAKŞEHİR(2)

Hakem: Tugay Kaan NUMANOĞLU (8.2)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Murat Tuğberk CURBAY (8.4)
İkinci Yardımcı Hakem: Özgür ERTEM (8.4)
Dördüncü Hakem: Kutluhan BİLGİÇ (8.4)
VAR: Arda KARDEŞLER (8.3)
AVAR: Bülent BİRİNCİOĞLU (8.4)
AVAR:Mustafa SÖNMEZ (8.4)

Çok iyi bir hakem olabilecekken, Süper Lig kariyerinin sekizinci maçında Fenerbahçe- Beşiktaş derbisine atanarak, sıradan bir hakem haline getirildi Tugay Kaan Numanoğlu. Her maçında olmayacak hatalar yapıyor. İlk yarının uzatma dakikalarında Karagümrük lehine verdiği penaltı akıllara zarar… Uzun zamandır Süper Lig’de maçı yoktu, şansını yine iyi kullanamadı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Uğur Temel Arşivi

Cemre

26 Şubat 2024 Pazartesi 07:00