Trol temizliği

Trol temizliği
Dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından Twitter, Türkiye’den 7 bin 340 hesabı kapattığını açıkladı. Twitter, bu hesapların AK Parti’nin gençlik faaliyetleri ile bağlantılı olduğunun tespit edildiğini bildirdi.TwItter’ın...

Dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından Twitter, Türkiye’den 7 bin 340 hesabı kapattığını açıkladı. Twitter, bu hesapların AK Parti’nin gençlik faaliyetleri ile bağlantılı olduğunun tespit edildiğini bildirdi.

TwItter’ın açıklamasında sahte faaliyetlerde bulunan kullanıcıların oluşturduğu ağın “2020 yılı başlarında tespit edildiği” belirtildi
Açıklamada “Sahte ve ele geçirilmiş hesapların, AK Parti yanlısı siyasi söylemlerin yayılması için kullanıldığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güçlü destek verdiği görülmüştür. Bugün bu 7.340 hesabı açıklıyoruz.” denildi.
Kapatılan 7 bin 340 hesaptan aktif oldukları süre boyunca 36 milyon 948 bin 524 tweet atıldığı belirlendi.
Hazırlanan raporda, söz konusu ağın Adalet ve Kalkınma Partisi’nin gençlik örgütlenmesiyle bağlantılı olduğuna ve çok sayıda ele geçirilmiş hesabı içeren merkezi bir şebekeye işaret ettiği de belirtildi.
Açıklamada ayrıca şu ifadeler de yer aldı:
“İfşa ettiğimiz ağ içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk hükümetini eleştiren hesaplar da var. Bu ele geçirilen hesaplar, düzenli olarak yukarıda belirtilen devlet aktörleri tarafından hack’lenme ve ele geçirme çabalarının hedefi olmuştur. Bu geniş ağ aynı zamanda kripto para birimleriyle ilişkili spam gibi ticari aktiviteler için de kullanıldığı görülmüştür”
Twitter, söz konusu hesapların belirlenmesiyle ilgili araştırmanın Avustralya Strateji Politikaları Enstitüsü (ASPI) ve Stanford İnternet Gözlemevi (SIO) ile birlikte yapıldığını aktardı.

Araştırmada Çin ve Rusya da var


Twitter açıklamasında, Türkiye’nin yanı sıra Çin ve Rusya’dan da “devlet bağlantılı bilgi yayma faaliyetlerine” karıştığı gerekçesiyle toplam 32 bin 242 hesabın platformdan çıkartıldığı belirtildi.

İnternet Gözlemevi’nin raporunda, kapatılan hesaplarla ilgili öne çıkan tespitler şöyle:

• Aynı gün açılan, benzer kullanıcı adı olan, gerçek olmayan kişiler adına açılan çok sayıda hesap var.
• Tek görevi, AK Parti adına retweet yapmak olan bir hesaplar ağı ortaya çıkarıldı. Bu ağlar, aynı içeriği daha görünür kılmak için uğraşıyor ve aslında “gündem” olamayan etiketleri (hashtag’leri) daha popüler yapmaya çalışıyor.
• Hack’lenen çok sayıda hesap AK Parti adına övücü tweetler atmakta kullanıldı. Hack’lenen bu hesaplar arasında daha önce iktidarı eleştiren hesaplar da var.
• Kapatılan hesaplar HDP’yi hedef aldı ve “terörizme destek vermekle” suçlayıcı tweetlerin atılmasında kullanıldı. CHP de bu hesapların hedefindeydi. Bu hesaplar, iktidarı eleştiren gerçek kişilere ait hesapları hedef gösterdi.
• Bu hesapların tweetleri özellikle AK Parti’nin 2017’deki başkanlık sistemi referandumu kampanyasını desteklemek için atıldı. Aynı hesaplar, Türkiye’nin Suriye ve Libya’daki askeri operasyonlarına kamuoyu desteğini artırmak amacıyla da kullanıldı. Bu operasyonlar için İngilizce tweetler de atıldı.

Altun: Twitter’ın iddiası gerçek dışı


Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter’ın 7 bin 340 hesabı ‘manipülasyon yaptıkları için’ kapatmasına tepki gösterdi. Twitter’ın “sahte hesap” iddiasının gerçek dışı olduğunu savunan Altun, “İdeolojik yaklaşımları bilimsel veri olarak pazarlamaya kalkışmak skandaldır” dedi.