TRT dipsiz kuyu gibi

TRT dipsiz kuyu gibi
Elektrik faturalarından TRT payının kaldırılmasının ardından kurumun gelir kayıplarının kısmen telafisi amacıyla cep telefonu, bilgisayar ve tabletlerde bandrol ücretlerinde artış yapıldı.BANDROL ORANI YENİLENDİBandrole tabi...

Elektrik faturalarından TRT payının kaldırılmasının ardından kurumun gelir kayıplarının kısmen telafisi amacıyla cep telefonu, bilgisayar ve tabletlerde bandrol ücretlerinde artış yapıldı.

BANDROL ORANI YENİLENDİ
Bandrole tabi cihazlar ve bandrol oranlarının yer aldığı listeye göre, ilave bir yazılım veya donanım desteği olsun veya olmasın doğrudan, internet üzerinden veya başka bir yolla her türlü görsel veya işitsel yayınları alabilen cihazların bandrol oranları yenilendi.

YÜZDE 2 ARTIRILDI
Televizyon, video kameralar ve radyolarda yüzde 16 olan bu oran sabit bırakılırken, cep telefonlarında yüzde 10 olan oran yüzde 12’ye, akıllı kol saatlerinde yüzde 8 olan oran yüzde 14’e, bilgisayar ve tablette ise yüzde 2 olan oran yüzde 4’e çıkartıldı.

YÜZDE 8’DEN YÜZDE 14’E ÇIKARILDI
Diğer cihazlarda ise (Radyolu ve/veya TV’li ışıldak, radyolu kulaklık, radyolu fotoğraf makinesi, radyolu adım sayar, radyolu kalemler, radyo ve/veya TV’li banyo sistemleri, navigasyon cihazları, radyo ve/veya TV eklentili koşu bantları, radyo ve/veya TV eklentili buzdolapları, DVD-VCD player ve benzerleri, cep tipi MP3/MP4 çalar ve benzerleri, ev sinema sistemleri, taşıtlarda kullanılmaya mahsus navigasyonlu multimedya cihazları) yüzde 8 olan TRT bandrol payı yüzde 14’e çıkarıldı.

OTOMOBİL ALACAKLARA BİR DARBE DE TRT'DEN

Zaten yüksek olan otomobil fiyatlarına bir darbe de TRT'den geldi. Kara taşıtlarında binde 4 olan TRT bandrol ücreti oranı yüzde 100 artışla binde 8'e çıkarıldı. Vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl, "Böylece 250 bin liralık otomobilde daha önce bin lira olan bandrol ücreti 2 bin liraya çıktı. Bunun ÖTV ve KDV ile birlikte vatandaşa yansıması 4.248 lira olacak" dedi.

VATANDAŞLAR TRT’YE 17 YILDA 23.8 MİLYAR LİRA ÖDEDİ
Bingöl, TRT’nin 2004-2020 dönemini kapsayan 17 yıllık dönemde gelirlerinin yüzde 85’inin bandrol gelirleri ile elektrik tüketimi üzerinden alınan ve bu yılbaşında kaldırılan TRT payı olarak da bilinen enerji payından oluştuğunu belirterek, şunları söyledi:

"2004 yılında TRT’nin toplam gelirleri içinde ilan, reklam ve diğer gelirlerinin, başka bir deyişle kurumun faaliyetlerinden elde ettiği gelirlerinin toplam gelirleri içindeki payı yüzde 34 seviyesinde iken bu oran 2020 yılına gelindiğinde sadece yüzde 7 olmuştur. Kamusal hazır kaynaklar nedeniyle TRT ilan, reklam ve diğer gelirlere yeterince önem verme gereği göstermemiş gibi gözükmektedir. 2004-2020 yılları arasındaki 17 yıllık dönemde vatandaşlar tarafından TRT bandrol ve enerji payı olarak ödenen tutar toplamı 23 milyar 812 milyon liradır. Bu tutarın ilgili yıllık ortalama döviz alış kuru karşılığı ise 8 milyar 936 milyon dolardır. Bu rakamı bugünkü kurla (16.40 TL) çarptığınızda karşınıza 146 milyar 550 milyon TL gibi muazzam bir rakam ortaya çıkmaktadır."