Trump, “çok aşamalı komplo kurmakla” suçlanıyor

Trump, “çok aşamalı komplo kurmakla” suçlanıyor
ABD’de geçen yılki Kongre saldırısını araştıran kongre komisyonu, eski Başkan Donald Trump’ı, yenildiği seçim sonuçlarını değiştirmek için “çok aşamalı komplo kurmakla” suçladı.Komisyon, 6 Ocak 2021’deki saldırıyla...

ABD’de geçen yılki Kongre saldırısını araştıran kongre komisyonu, eski Başkan Donald Trump’ı, yenildiği seçim sonuçlarını değiştirmek için “çok aşamalı komplo kurmakla” suçladı.

Komisyon, 6 Ocak 2021’deki saldırıyla ilgili 845 sayfalık raporunu yayımladı. Raporda, saldırının sorumluluğu tamamen eski başkana yükleniyor. Raporda ayrıca Trump’ın kamu görevlerinden yasaklanması tavsiye ediliyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre Donald Trump, komisyonun soruşturmasıyla işbirliği yapmadı ve nihai raporu yayımlanmasının ardından “cadı avı” olarak nitelendirdi.

Soruşturma Komisyonu 18 aylık görev süresi boyunca 10 kamuya açık toplantı yaptı ve aralarında Trump yönetimi yetkilileri, görevlileri, Trump’ın aile üyeleri, Kongre Polisi memurları, saldırıya katılanlar ve milis üyelerinin de bulunduğu 1000’den fazla tanık dinledi.

Yedi Demokrat, iki de Cumhuriyetçi Partili üyeden oluşan komisyon, Adalet Bakanlığı’na, tekrar başkan adaylığını açıklayan Trump’a isyana yardım ve diğer üç federal suçlamada bulunulmasını tavsiye etti.

Komisyonun Demokrat Partili Başkanı Bennie Thompson, sekiz bölümlük rapora yazdığı önsözde, daha önce Herhangi bir ABD Başkanı’nın bir güruhu Kongre Binasına saldırması için kışkırtmasının “akıllara bile gelemeyeceğini belirtti.

Önceki gün yayımlanan rapordaki altı önemli bulgu şöyle:

1) Trump yardımcılarının kendisine yanlış olduğunu söylediği iddiaları dile getirdi

2) Trump’ın söylemleri isyancıları Washington’a getirdi

3) Trump, saldırı sırasında harekete geçmedi

4) Aşırı sağcı gruplar planladı ve harekete geçti  

5) Trump seçim sonuçlarını reddetmesi için başkan yardımcısına baskı yapmaya çalıştı

6) Trump kamu görevlerinden men edilmeli

Komisyon, soruşturma sonucu 11 tavsiyede bulundu. Bir tavsiyede, “ABD Anayasası'nı destekleme yemini eden ama isyana girişen ya da anayasanın düşmanlarına yardım ve yataklık edenlerin” kamu görevinden yasaklanabileceğini öngören anayasa maddesine vurgu yapılıyor.