TRUMP MUCİZE ARIYOR

TRUMP MUCİZE ARIYOR
ABD’de 3 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri öncesi yapılan son kamuoyu yoklamaları Başkan Donald Trump’a toplumsal desteğin azaldığını gösteriyor.Cuma günü The Economist dergisi “yeni öngörü modelini” tanıtırken,...

ABD’de 3 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri öncesi yapılan son kamuoyu yoklamaları Başkan Donald Trump’a toplumsal desteğin azaldığını gösteriyor.


Cuma günü The Economist dergisi “yeni öngörü modelini” tanıtırken, “Bugün seçim olsa Biden büyük farkla kazanır” ifadesini kullandı ve ekledi;
“Ancak, Kasım seçimlerine beş aydan fazla zaman var.”
Türkiye’de Süleyman Demirel’in siyaset literatürüne soktuğu “Siyasette 24 saat çok uzun bir zamandır” sözünü hatırlatan bir mucize beklentisi var ABD’de. Çünkü bir önceki seçimlerde Trump o mucizeyi gerçekleştirmişti.
Bir mucize daha olur mu?


2016’daki başkanlık seçimlerinden önce kamuoyu yoklamaları seçimi Trump’ın kaybedeceğini tahmin ediyordu. Gerçekten Trump, rakibi Hillary Clinton’dan ulusal düzeyde daha az oy aldı ama delege sisteminden kaynaklanan bir “mucize” ile başkanlık koltuğuna oturdu.


Washington Post gazetesindeki bir yoruma göre, “Trump taraftarları, onun bu kez de sihrini kullanarak bir mucize yaratacağına inanıyorlar”
Ancak bu kez hem korona hem de polis kaynaklı ırkçılık nedeniyle başlayan protestolar ekonominin görünümünü de etkiledi. Trump’ın en güçlü yönü ABD ekonomisine getirdiği ivme olarak gösteriliyordu. Korona sonrası bütün dünya gibi Trump’ın başında bulunduğu ABD ekonomisi de zora girdi. İşsizlik arttı, göstergeler bozuldu, borsa olumsuz etkilendi.
Şimdi Trump hem koronayı dış kaynaklı göstererek hem de ABD’de protestocularla gerilim yaratıp muhafazakarların gönlünü kazanarak seçim yarışını önde tamamlama çabası var.

Trump resmen açıkladı: Almanya’dan asker çekiyoruz


ABD Başkanı Trump, Almanya’daki Amerikan askerlerinin sayısının 34 bin 500’den 25 bine düşürüleceğini resmen açıkladı. Trump’ın kararı, Rusya’ya “fırsat” tanıyacağı gerekçesiyle Cumhuriyetçilerce de eleştiriliyor.
ABD’nin Almanya’daki askerlerinin sayısını önemli ölçüde azaltacağı yönündeki haberler Başkan Donald Trump’ın açıklamasıyla resmen doğrulandı. ABD, Almanya’dan 9 bin 500 askerini çekiyor.

ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, “Bu sayıyı 25 bine indiriyoruz” dedi. “25 bine indikten sonra nereye gittiğimize bakacağız” diye ekleyen Trump, Almanya’nın bir NATO müttefiki olarak yeterince savunma harcaması yapmadığı yönündeki eleştirisini yineledi. ABD Başkanı, “Biz Almanya’yı koruyoruz, onlar kabahat işliyorlar. Bu çok saçma” ifadesini kullandı.