Trump yakıp yıkarak gidiyor

Trump yakıp yıkarak gidiyor
ABD’de başkanlık seçimlerini Joe Biden’ın kazandığının resmen tescil edileceği Kongre’yi mevcut Başkan Donald Trump’ın destekçileri bastı. Mevcut ABD Başkanı Donald Trump’ın destekçileri, ABD’nin başkenti Washington...

ABD’de başkanlık seçimlerini Joe Biden’ın kazandığının resmen tescil edileceği Kongre’yi mevcut Başkan Donald Trump’ın destekçileri bastı. Mevcut ABD Başkanı Donald Trump’ın destekçileri, ABD’nin başkenti Washington DC’deki mitinginin ardından Kongre binasına yürüdü. Protestocular, seçimlerin sonuçlarının resmileşmesine yönelik oturumun yapıldığı Kongre binası önünde polis ile karşı karşıya geldi ve arbede yaşandı. İlerleyen dakikalarda Trump destekçileri, barikatları aştı ve binayı bastı.
Oturumdan kısa süre önce Washington’da destekçilerine hitap eden Trump, oturuma başkanlık eden Başkan Yardımcısı Mike Pence’in “Delege oylarını kabul etmeyip, Cumhuriyetçiler lehine yeniden tescil edilmesi” için geri göndermesi gerektiğini savundu. Pence ise “Anayasayı desteklemeye ve savunmaya yönelik ettiğim yemin, beni hangi Seçiciler Kurulu oyunun sayılıp sayılmayacağına karar vermek için tek taraflı yetki iddia etmekten alıkoyuyor” ifadesini kullandı.
Protestocuların barikatları yıkarak Kongre binasına girmesinin ardından, polis binaya giriş ve çıkışları güvenlik nedeniyle kapattı. Bazı göstericiler gözaltına alındı. Polis ekipleri, göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve cop kullandı.
Kongre’deki oturumlara ara verilirken Mike Pence bina dışına çıkarıldı. Temsilciler Meclisi üyelerinin ofislerinin bulunduğu Cannon binası da kısa süreliğine tahliye edildi.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI GELDİ
Washington Belediye Başkanı protestolar nedeniyle kentte saat 18.00 sonrasında 24 saatlik sokağa çıkma yasağı getirdi.
TRUMP’TAN ÇAĞRI
Bu sırada Trump, Twitter’dan göstericilere barışçı protestolarına devam etmeleri çağrısında bulundu. Kongre binasının içinde bazı güvenlik güçlerinin silahlarına sarıldığı görülürken, Trump yaşanan gelişmeler üzerine bir kez daha itidal çağrısı yaptı.
BİR KADIN VURULDU
Olaylar sırasında silahla ağır yaralanan bir kadın hastaneye kaldırıldı. ABD medyasında, yaralının hayatını kaybettiği bilgisi yer aldı.
BEYAZ SARAY: ULUSAL MUHAFIZLAR GELİYOR
Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnny, Ulusal Muhafızlar’ın Trump’ın talimatıyla başkente geldiğini kaydederek, “Diğer federal güvenlik güçleriyle uyum içinde olaylara müdahale edecekler” dedi.
TÜRKİYE: ENDİŞEYLE TAKİP EDİYORUZ
İşgalin ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın açıklama yaptı. Dışişleri açıklamasında olayların “endişe ile takip edildiği” vurgulandı ve taraflara itidal çağrısı yapıldı. Kalın da “endişe ile takip ediyoruz” ifadesini tekrarladı. Açıklamalarda, 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından dönemin ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Başkan Barack Obama’nın kullandığı ifadelerin birebir kullanılması dikkat çekti.
KONGRE BİNASI YAKININDA PATLAYICI BULUNDU
ABD’de güvenlik güçleri, Kongre binasının yakınında bulunan patlayıcının etkisiz hale getirildiğini açıkladı.
NANCY PELOSİ’NİN MAİLLERİ OKUNDU
Kongre binasına giren göstericiler, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ofisine girdi. Göstericiler, bilgisayarını kapatmayı unutan Pelosi’nin maillerini okudu. Ayrıca, protestocuların masa başında çekilen fotoğrafları dikkat çekti.
Protestocuların Pelosi’nin masasına bıraktıkları nota, “Geri adım atmayacağız” yazdığı görüldü. Fotoğraf çerçevelerinin kırıldığı ve odanın dağıtıldığı kaydedildi.
PENCE TAKİBİ BIRAKTI
ABD Başkan Yardımcısı Pence, Twitter’da Trump’ı takip etmeyi bıraktı.
DAR AĞACI ASILDI
Trump destekçileri ABD Kongre binasının karşısına dar ağacı yerleştirdi.
BİDEN: EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR SALDIRI
ABD’nin seçilmiş başkanı Joe Biden yaptığı açıklamada, “Şu an demokrasimiz eşi benzeri görülmemiş bir saldırı altında. Amerikan Senatosu’na girmek protesto değildir, bu kalkışmadır” dedi. Biden, “Özgürlüğün kalesine bir saldırı. Kongre binasının kendisine, halkın temsilcilerine ve onları korumaya yemin eden Capitol Hill polisine bir saldırı. Başkan Trump bir adım at. Derhal ulusal televizyona çık ve evlerine dönmelerini söyle” çağrısında bulundu.
TRUMP: ACINIZI ANLIYORUM, EVİNİZE DÖNÜN
Mevcut Başkan Trump ise paylaştığı videolu mesajda, “Seçim çalındı, acınızı anlıyorum ama şimdi eve dönme ve yasalara uyma zamanı. Sizi seviyorum. Nasıl hissettiğinizi anlıyorum ama şimdi evlerinize dönün” dedi.
KONGRE’DE ÇOĞUNLUK DEMOKRATLARA GEÇTİ
Washington’da büyük kaos yaşanırken, Demokratların Senato’da çoğunluğu elde ettiği bildirildi. Georgia eyaletinde yapılan seçimin ardından Demokrat Raphael Warnock’ın ardından Jon Ossoff’un da kazandığı öğrenildi. İki koltuğu da kazanan Demokratlar, Kongre’nin hem Temsilciler Meclisi hem de Senato olmak üzere her iki kanadında kontrol sağladı.
ABD’Lİ YETKİLİLER: GÜVENLİK SAĞLANDI
Günün ilerleyen saatlerinde kongre güvenlik yetkilisi, işgal edilen Kongre binasında güvenliğin sağlandığını açıkladı. Kongre’deki gösterilerde 13 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.