TTB aşıyı hatırlattı

TTB aşıyı hatırlattı
Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2022-2023 eğitim-öğretim yılının sağlıklı ve başarılı geçmesi, yüz yüze eğitimin kesintisiz yapılabilmesi için 5 yaş üzeri tüm çocuklara aşı tanımlanması, covid-19 aşısı ile ilgili...

Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2022-2023 eğitim-öğretim yılının sağlıklı ve başarılı geçmesi, yüz yüze eğitimin kesintisiz yapılabilmesi için 5 yaş üzeri tüm çocuklara aşı tanımlanması, covid-19 aşısı ile ilgili ulusal kampanya başlatılması çağrısı yaptı.

TTB Okul Sağlığı Çalışma Grubu’nun maddeler halinde belirlediği acilen alınması gereken önlemler ve yapılması gerekenlerle ilgili önerileri şöyle:

· Gezici aşı birimleri ile mesleki eğitim merkezleri ve engelli eğitim merkezleri de dahil tüm okullarda aşı kampanyaları yapılmalı. Okul aşılamalarında önceden bildirim yapılarak çocuklar aşılanmalı.

· Öğretmenlerin ve okul çalışanlarının aşı takvimleri okul idarelerince kontrol edilerek tüm çalışanların tam aşılı olması sağlanmalı.

· Tüm sınıfların mevcudu 30 kişiyi geçmeyecek şekilde ayarlanmalı, açılmayan penceresi olan sınıf kalmamalı. Omicron varyantı ile enfekte olanlarda bulaştırıcılık üç kat daha fazladır, bu nedenle kapalı alanların havalandırması çok daha fazla önem kazanmıştır.

· Temizlik personeli olmayan okul kalmamalı, eğitim döneminde okullara düzenli temizlik malzemesi temin edilmeli.

· Vaka sayılarındaki artış ve DSÖ’nün acil durum uyarısı göz önüne alınarak okullarda kapalı ortamlarda maske uygulamasına geri dönülmeli.

· Okullarda HES kodu sorgulaması yapılmalı, riskli kişiler hiçbir şekilde okul alanına alınmamalı.

· Okullarda fiziksel mesafe kuralları özenle uygulanmalı, kalabalık, çocukların iç içe olduğu etkinliklerden kaçınılmalı.

· Okul çağındaki semptomlu her öğrencinin PCR testi yaptırması sağlanmalı, okullarda ücretsiz hızlı tarama testleri uygulaması başlatılmalı.

· Okul yönetimleri, sağlık ve rehberlik birimleri her yerde kurallara uyulması konusunda aileler ile işbirliği yapmalı, seminer ve eğitimler hazırlamalı.

· Covid-19 enfeksiyonuna ilişkin tüm verilerle birlikte okullara ilişkin epidemiyolojik veriler de (vaka sayıları, yaşa ve bölgelere göre dağılımı gibi) düzenli olarak açıklanmalı, şeffaf bir politika izlenmeli.