TTB’den ‘Covid-19 salgını bitmedi’ uyarısı

TTB’den ‘Covid-19 salgını bitmedi’ uyarısı
TTB, koronavirüsün ikinci yılı raporunu açıkladı. Raporda, açıklanan ölüm sayılarının gerçeği yansıtmadığı belirtildi ve pandeminin bittiğine dair imaların daha kötü bir senaryoya yol açabileceğine dikkat çekildi.Türkiye’deki...

TTB, koronavirüsün ikinci yılı raporunu açıkladı. Raporda, açıklanan ölüm sayılarının gerçeği yansıtmadığı belirtildi ve pandeminin bittiğine dair imaların daha kötü bir senaryoya yol açabileceğine dikkat çekildi.

Türkiye’deki toplam vaka sayısının 15 milyona, can kayıplarının ise 100 bine yaklaştığı ifade edilen raporda, TTB’nin Türkiye’de pandemi dönemindeki fazladan ölüm sayısını ise 275 binden fazla hesapladığı kaydedildi.

TÜİK ÖLÜM İSTATİSTİKLERİNİ AÇIKLAMIYOR
Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan resmi verilerin büyük şüpheler içerdiği kaydedilen raporda, 2020 yılının yaz aylarında vaka ve ölüm sayılarının gerçeği yansıtmadığının defalarca kanıtlandığına dikkat çekildi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2021 yılının Haziran ayında açıklaması gereken “2020 Ölüm ve Ölüm Nedenleri İstatistikleri”ni dokuz aydır açıklamamasının “utanç verici” olarak değerlendirildiği raporda, tarihteki birçok pandemide olduğu gibi Covid-19 pandemisinde de yoksulların daha çok hastalandığı ve öldüğü kaydedildi.

ENDEMİ PANDEMİNİN BİTME HALİ DEĞİL
Toplantıda konuşan ve raporu hazırlayan ekibin içinde yer alan Prof. Dr. Mehmet Zencir, Türkiye’de pandeminin boyutunun halen bilinmediğini belirtti. Pandeminin halen devam ettiği bir dönemde Türkiye’nin pandemiyi rafa kaldırdığını ifade eden Zencir “Endemi, herhangi bir sağlık sorunun tehlikeli boyutta olduğu anlamına geliyor. Endemi dediğimiz pandeminin bitme hali değil” dedi.

ENFEKSİYON YAYGINLAŞIYOR
Toplantıda konuşan Prof. Dr. Oğuz Kılınç ise enfeksiyonun yaygınlaştığı uyarısı yaptı.

Türkiye’de şu anda pandemi bitiyormuş gibi bir hava yaratıldığını belirten Kılınç, kör, topal işleyen bir aşı süreci olduğunu söyledi. Gerçek vaka sayısının açıklananın üç katı kadar olduğunu savunan Kılınç, “Virüs zayıfladı, eski gücünde değil” söylemlerinin insanları ölüme bir kez daha mahkum ettiğini ifade etti.

CİDDİ BİR DALGA BÜYÜK SARSINTIYA YOL AÇABİLİR
Toplantıda konuşan Prof. Dr. Esin Şenol ise Türkiye’deki servis ve yoğun bakımlarda ciddi bir azalma görüldüğünü ve bunun sevindirici olduğunu söyledi. Virüsün varlığını sürdürecek şekilde çoğalmaya çalıştığına dikkat çeken Şenol, ancak aşılamada büyük bir hız kesmenin görüldüğünü söyledi.