TÜİK başka İŞKUR başka âlemde

TÜİK başka İŞKUR başka âlemde
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ağustos ayına ilişkin işsizlik verilerini açıkladı. Buna göre işsizlik yüzde 12.1 olurken, işsiz sayısı da 11 bin artışla 3 milyon 965 bin olarak kaydedildi.Devrimci İşçi Sendikaları Araştırma...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ağustos ayına ilişkin işsizlik verilerini açıkladı. Buna göre işsizlik yüzde 12.1 olurken, işsiz sayısı da 11 bin artışla 3 milyon 965 bin olarak kaydedildi.
Devrimci İşçi Sendikaları Araştırma Merkezi (DİSK-AR) “İşsizlik ve İstihdamın Görünümü” raporunu yayımladı. DİSK-AR, temmuzda 506 bin artan işsiz sayısının, ağustosta 11 bin artmasının ve yine temmuzda 287 bin azalan istihdamın, ağustosta 217 bin artmasını “izahı zor bir dalgalanmadır” diye değerlendirdi.
Raporda söz konusu iki kurumun verileri arasında “uçurum” olduğu ifade edildi.
Raporda “İşsiz sayılmak için TÜİK tarafından kullanılan en önemli kriter aktif iş arama kanallarından birini kullanmaktır” ifadesine yer verilerek şöyle dendi: “İŞKUR en yaygın kullanılan iş arama kanalıdır. Ancak İŞKUR kanalını kullanan 200 bin işsizin 189 bini TÜİK verilerine yansımamıştır.”


“İŞKUR ve TÜİK arasında 188 bin 385 kişi fark var”
İŞKUR’un verilerine göre ağustos 2021’de kayıtlı işsiz sayısının 199 bin 385 kişi artığı ifade edilen raporda, bu oranın TÜİK verilerinde 11 bin olduğu ve aradaki bir aylık farkın 188 bin 385 kişi olduğuna dikkat çekildi.
Raporda ayrıca TÜİK’in verilerinde Bir ayda işgücü piyasalarında bu kadar zıt gelişmeler yaşanmasının olağan olmadığı ifade edildi.


“Geniş tanımlı işsizlik ve dar tanımlı işsizlik arasındaki fark 10 puan”
Rapora göre Covid-19 salgınının da etkisiyle işgücünün dışına çıkış eğilimi artarken, Zamana bağlı eksik istihdamda artış ve iş bulma ümidinin kaybedilmesine paralel olarak dar ve geniş tanımlı işsizlik oranları arasındaki fark giderek açılıyor.
Raporda ağustosta dar tanımlı işsizliğin yüzde 12, buna karşın geniş tanımlı işsizliğin yüzde 22 olduğuna işaret edilerek şöyle dendi:
“Dar ve geniş işsizlik arasındaki fark bu dönemde 10 puan oldu. Dar ve geniş işsizlik arasındaki makasın bu denli açılmasının en önemli nedeni salgın dönemindeki işten çıkarma yasağının dar tanımlı işsizliği sınırlı düzeyde tutmuş olması ve işbaşında olunan sürenin azalmasıdır. Böylece dar tanımlı işsizlik sınırlı kalırken geniş tanımlı işsizlik fırlamıştır.”
“Geniş tanımlı işsiz sayısı 7 milyon 854 bin”
Raporda geniş tanımlı işsizliğe (atıl iş gücü) dair yapılan hesaplamalara da yer verilerek şu ifadeler kullanıldı: “TÜİK’in âtıl işgücü oranından hareketle yaptığımız hesaplamaya göre mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı Ağustos 2021’de 7 milyon 854 bin olarak gerçekleşti. Ağustos 2019’da 6 milyon 558 bin mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı Ağustos 2020’de 8 milyon 616 bin olarak gerçekleşti.”

‘İktidarın propaganda merkezine dönüştü’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ağustos ayı iş gücü verileri ile ilgili olarak; “İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı TÜİK verilerine yansımıyor. TÜİK işsizliğin 11 bin kişi artığını açıklıyor, devletin bir diğer kurumu İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı sadece bir ayda 199 bin kişi artıyor” değerlendirmesini yaptı.
Ağbaba, “Bu durumda en az 188 bin işsiz ağustos ayında TÜİK verilerinde kendine yer bulmamış oluyor. TÜİK’in makyajlı verilerini, devletin bir diğer kurumu olan İŞKUR yalanlamış oluyor. TÜİK, kendi açıkladığı verilere kendisi de inanmıyordur” açıklamasını yaptı. Ağbaba’nın açıklaması şöyle:
“TÜİK, başkanlık sistemi ile birlikte iktidarın propaganda merkezine dönüştüğü artık herkesin malumu. Öyle ki AKP ve MHP seçmenleri bile TÜİK’in açıklamış olduğu ne enflasyon verilerine ne de işsizlik verilerine inanıyor. Saray’dan gelen talimatlarla adrese teslim olarak açıklanan verilerin, gerçek hayatla hiçbir alakasının olmadığını TÜİK yönetimi de çok iyi biliyor. TÜİK, gerçek verileri saklayarak, manipüle ederek suç işlemektedir. TÜİK’i iktidarın propagandasına alet olmamaya, gerçek verileri halkla paylaşmaya davet ediyoruz.” (ANKA)

‘TÜİK’in makyajlı rakamları bile Erdoğan’ı yalanlıyor’

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, 2021 Ağustos işsizlik verileriyle ilgili, TÜİK verilerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istihdamda salgın öncesi döneminin üzerine çıkıldığına yönelik iddialarını yalanladığını, gerçek işsiz sayısının ise üç yıl öncesinin üzerinde olduğunu söyledi.
“ERDOĞAN SEBEP, YÜKSEK İŞSİZLİK SONUÇ”
CHP Sözcüsü Öztrak şu değerlendirmeleri yaptı:
- Erdoğan Şahsım Hükümeti işbaşı yaptığında, 5,6 milyon olan gerçek işsiz sayımız şu anda 7,9 milyon civarında. İş gücüne düşük katılımla buna eklenmeyen ilave 1,5 milyon işsizi saymıyoruz bile. Biz boşuna demiyoruz: Erdoğan Şahsım Hükümeti sebep; yüksek işsizlik sonuçtur.
- Bir ekonomi yönetiminin başarısı, çalışmak isteyen yurttaşlarına ne kadar iş imkânı sunduğuyla ölçülür. Erdoğan daha iki gün önce, ‘İstihdamda salgın öncesi dönemin dahi üzerine çıktık’ demişti. Ama TÜİK’in makyajlı rakamları bile kendisini yalanlıyor.
- Ağustos ayında istihdamın sektörel dağılımı da iş gücü piyasasında genele yaygın bir toparlanma olmadığını gösteriyor. İstihdamı en çok destekleyen hizmetler sektöründe bıraktık yeni istihdam yaratılmasını, mevcut işler de kaybedilmiş.
- İşsizlik büyük sosyal maliyetlerinin yanında, üretimde ve ekonomide etkinliğin sağlanamadığını gösterir. İşsizliğin yüksek olduğu yerde ekonomi daha fazla üretim yapma imkânını da heba eder. Bugün Türkiye’de olan budur. Erdoğan’ın iddialarının aksine daha fazla çalışmak istediği halde çalışamayanları, iş bulsam çalışırım diyen iş bulma umudunu kaybetmişleri ve resmi işsizlerimizi kapsayan gerçek işsiz sayımız halen salgın öncesinin çok üzerinde.

‘İstihdam artmadıysa büyüme ne?’

Prof. Veysel Ulusoy: “İşsizlik azalmadıysa büyüme yok demektir. İstihdam artmadıysa bu neyin büyümesi?”
İris Cibre: “2017 Aralık yani, 2018 kur krizi yaşamazdan öncesi ile bugünkü istihdam durumumuzun karşılaştırması;
Çalışabilir nüfüs 5.8% arttı
İşgücü 3.46% arttı
İstihdam 1.48% arttı
İşsiz sayısı 20.4% arttı
Kısaca, nüfusumuz artmasına rağmen işsizlik de arttı; tam 20%.
Verimsiz yatırımlar iş yaratmıyor, ekonomik sıkıntılar pandemi sürecinde yarattığımız işsizliği bir miktar yerine koysa da pandemi öncesi seviyelerin çok gerisindeyiz. İstihdam oranı 45%, yanı her 2 kişiden biri çalışamıyor. İş aramaktan vazgeçtikleri için de geniş tanımlı işsizlik 22%, dar tanımlı ise 12% çıkıyor.”
Ekonomist yazar Mustafa Sönmez, sosyal medya hesabından TÜİK’in istindam verileriyle ilgili çarpıklığı sorguladı: “TÜİK’in istihdam verileri sorgulatıyor: Hizmetlerde Temmuz’da 450 bin artış olmuşken ne oldu da Ağustos’ta bunun 341 bini azaldı? Bundan dolayı Temmuz’da istihdam 115 bin artarken ne oldu da Ağustos’ta hizmetler kaynaklı 14 bin azaldı? Açıklaması olan var mı? Tuhaf ama TÜİK öyle diyor: Ağustos’da 87 bin kişi çalışabilir nüfus yaşına gelmiş ama bunlar iş aramaya çıkmamışlar, ayrıca 4 bin işgücü daha eve çekilmiş. Ağustos’da 14 bin kişi işini kaybetmiş, istihdam azalmış ve ancak 11 bini iş aramaya devam etmiş.”
CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu: TÜİK işsizliği yüzde 12 hesaplamış… Fıkra bu kadar…
BirGün yazarı, ekonomist Hayri Kozanoğlu: “Çelişkili veriler ! Erkeklerde istihdam 211 bin artarken,bunun 195 bini sanayiden. Kadınlarda ise istihdam 225 bin azalmış,hizmetlerde 270 bin işgücü kaybı olmuş. Halbuki önceki ay erkekler sanayide 275 bin kayıp,kadınlar hizmetlerde 289 bin kazanç yaşamıştı. Nedir bunun izahı ?”