“TÜİK hesap yönetimini gözden geçirmeli”

Son Güncellenme Tarihi: Eylül 1, 2021 / 10:30

Son dönemde kira fiyatlarındaki ciddi artışlara ilişkin şikâyetler her geçen gün artarken, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı temmuzdaki yıllık kira artışının yüzde 11’de kalması dikkat çekti. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) verileri ise, temmuzdaki yıllık kira enflasyonunun yüzde 28.2 olduğunu ortaya koyuyor.
Sözcü’nün internet sitesine konuşan BETAM Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, TÜİK’in hanehalkı bütçe anketiyle mevcut kiracıların kiralarındaki artışı takip ederken, BETAM’ın sahibinden.com verilerini kullanarak boşalan evlerin kirasını takip ettiğini, bu yüzden de iki kurumun açıkladığı oranların farklı olduğunu anlattı. “Bizim verilerimizde piyasadaki güncel fiyatlar geçerli” diyen Prof. Dr. Gürsel, “Bu yüzden bu kadar dehşet fark var. Şu an kiralık ev arayanlar çok çarpıcı fiyatlarla karşı karşıyalar” diye konuştu.
“TÜİK VERİLERİ DÜZENLİ ARALIKLARLA TOPLUYOR”
Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara da yaptığı değerlendirmesinde TÜİK ile BETAM’ın hesaplama yöntemlerindeki farklılıktan dolayı verilerin kıyaslanabilir olmadığını belirtti. “TÜİK Türkiye genelinde oluşturduğu örneklemde kira verisini düzenli aralıklarla topluyor. Toplanan kiralar ağırlıklı olarak yenilenen kontratlardan oluşuyor” diyen Prof. Dr. Kara, “BETAM ise internette yer alan kiralık ilanlar üzerinden bir hesaplama yapıyor. Dolayısıyla BETAM’ın verileri daha çok boşaldıktan sonra yeniden kiralanan evlerin kiralarını temsil ediyor. Bu farklılıktan dolayı TÜİK kira verileri iktisadi gelişmelere daha geç tepki veriyor” açıklamasını yaptı.
“İKİ SERİYİ BİRE BİR KIYASLAMAK DOĞRU DEĞİL”
Prof. Dr. Kara ayrıca, “Özetle bu iki seriyi birebir kıyaslamak doğru değil. Yine de iki serinin uzun vadede birbirinden çok uzaklaşmaması lazım. Son yıllarda ekonomide yaşanan büyük çalkantılara rağmen TÜİK kira enflasyonunun neredeyse yatay kalması örneklemin veya yöntemin gözden geçirilmesinde fayda olabileceğini gösteriyor. Türkiye genelinde ortalama kira artışı BETAM’la TÜİK verilerinin arasında bir yerlerde olabilir” ifadelerini kullandı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top