TÜİK işsizliği düşürdü

TÜİK işsizliği  düşürdü
Başkanı yaklaşık 25 gün önce değişen dün de 11 bölge müdürünün görevden alındığı TÜİK işsizlik rakamlarını açıkladı. Salgının başladığı Mart ayında işsizliğin 0.4 puan gerilediğini duyurdu, tepkiler büyüdü.TÜİK’in...

Başkanı yaklaşık 25 gün önce değişen dün de 11 bölge müdürünün görevden alındığı TÜİK işsizlik rakamlarını açıkladı. Salgının başladığı Mart ayında işsizliğin 0.4 puan gerilediğini duyurdu, tepkiler büyüdü.

TÜİK’in mart ayı verilerine göre işsizlik oranı yüzde 13,2 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2020 yılı mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 573 bin kişi azalarak 3 milyon 971 bin kişi oldu. Tarım dışı işsizlik oranı 1,1 puanlık azalış ile yüzde 15,0 oldu.
Şubat 2020 döneminde işsizlik yüzde 13,6 seviyesinde gerçekleşmişti. Tarım dışı işsizlik oranı yüzde 15,4, genç işsizlik oranı ise yüzde 24,4 olarak açıklanmıştı.
İSTİHDAM AZALDI
İstihdam edilenlerin sayısı mart döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 662 bin kişi azalarak 26 milyon 133 bin kişi, istihdam oranı ise 3,4 puanlık azalış ile yüzde 42,0 oldu. Bu dönemde, istihdam edilenlerin sayısı tarım sektöründe 538 bin, inşaat sektöründe 248 bin, hizmet sektöründe 903 bin kişi azalırken, sanayi sektöründe ise 26 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 16,4’ü tarım, yüzde 21,1’i sanayi, yüzde 4,9’u inşaat, yüzde 57,6’sı ise hizmet sektöründe yer aldı.
İşgücü 2020 Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 2 milyon 235 bin kişi azalarak 30 milyon 104 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 4,5 puanlık azalış ile yüzde 48,4 olarak gerçekleşti.

4 MİLYON HARÇLIKLI İŞSİZ

İşsizlik rakamlarını yorumlayan iktisatçı Mustafa Sönmez, ücretsiz izinli ve kısmi çalışma ödeneği alanların da istihdamda gösterilerek, rakamların makyajlandığını belirtti. Sönmez, sosyal medya hesabından şu değerlendirmeyi yaptı: “İşsiz kalan 4 milyon kişiyi ‘kısmi çalışma ödeneği’ ve ‘ücretsiz izinli’ sayarak, hâlâ istihdamda gösteriyorlar. Pandemide 4 milyon ‘harçlıklı işsiz’ oluştu Gerçekte, işsizler 8-9 milyonu bulmuş durumda. Ama İşkur kamuflajı ile işsizlik düşük görünüyor. Bu durum 6 ay sürer.”

3 KİŞİDEN 1’İ KAYIT DIŞI

Mart 2020 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların toplam çalışanlar içindeki payını gösteren kayıt dışı çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 4,8 puan azalarak yüzde 29,1 olarak gerçekleşti. Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 4,5 puan azalarak yüzde 18,6 oldu.

KARAMOLLAOĞLU: GEL KÜLAHIMA ANLAT

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, işsizliğin azalmadığı sürece iyiye giden bir ekonomiden bahsedilemeyeceğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “İktidar kendisine gelen rakamları doğru olanları yansıtmaktan ziyade işine gelen rakamları TÜİK gibi resmî kurumların terennüm etmesini istiyor. Bizde oluşan kanaat bu. İşsizlik geçen ay mart ayına göre 13,2’ye düşmüş, 0,9 azalmış. Allahtan korkun, gel de külahıma anlat bunu.”

‘BU İNSANLAR NEREYE GİTTİ?’

TÜİK işsizlik rakamlarını açıkladı. İşsizlik azalmış gözükse de şubat ve mart dönemi arasında istihdam edilen kişi sayısı 620 bin azaldı. CHP’li Muharrem İnce, açıklanan rakamlar hakkında değerlendirmede bulundu. İnce, “Hem işsizliği hem istihdamı aynı anda düşürme başarısı gösteren ekonomi yönetimini kutluyorum. Hem çalışmayan hem de işsiz sayılmayan bu insanlar nereye gitti?” ifadelerini kullandı.