TÜİK’e göre fiyatlar hep aynı

TÜİK’e göre fiyatlar hep aynı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayı enflasyon verilerini açıkladı. Veriler, piyasa beklentilerinin epey altında geldi. Vatandaşın cebine yansıyan durum da TÜİK’ten farklı olunca evdeki hesap çarşıya bir kez daha uymadı....

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayı enflasyon verilerini açıkladı. Veriler, piyasa beklentilerinin epey altında geldi. Vatandaşın cebine yansıyan durum da TÜİK’ten farklı olunca evdeki hesap çarşıya bir kez daha uymadı. Tüketici fiyat endeksi 2020 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,97, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 8,33, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,75 ve on iki aylık ortalamalara göre %11,47 artış gerçekleşti.
Fiyatı en çok artan ürün yüzde 18.65 ile patlıcan oldu. Endekste kapsanan 418 maddeden, 314 maddenin ortalama fiyatında artış gerçekleşti. En son geçen yılın ekim ayında tek haneye inen enflasyon 11 aydır çift hanede bulunuyor.
Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 6,74 ile haberleşme, yüzde 6,91 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 7,55 ile eğitim oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 25,17 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 15,09 ile sağlık ve yüzde 14,95 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.
Ana harcama grupları itibarıyla 2020 yılı Eylül ayında azalış gösteren diğer ana grup ise yüzde 0,03 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, ana harcama grupları itibarıyla 2020 yılı Eylül ayında artışın yüksek olduğu gruplar ise sırasıyla, yüzde 3,02 ile ev eşyası, yüzde 1,84 ile ulaştırma ve yüzde 0,93 ile konut oldu.

TÜİK’in “yüzde 0,97” dediği enflasyonu
ENAG “YÜZDE 3,61” OLARAK DUYURDU

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) eylül ayına ilişkin enflasyon oranının yüzde 3,61 olduğunu duyurdu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin tüketici fiyat endeksini (TÜFE) yani enflasyonu aylık yüzde 0,97 olarak açıklamıştı. Sosyal medyada birçok kullanıcı ENAG’ın verilerini “gerçek veriler” olarak yorumladı.

‘’7 yılda alım gücümüz üçte bir oranında düştü’’

Abdurrahman Yıldırım: İnsanların alım gücü düşüyor. Türk insanının 2013 yılında ortalama alım gücü 12.500 dolar iken şu an 8.300 dolar. Yüzde 33 düşüş. Alım gücümüz her yıl giderek azalmış. 7 yılda alım gücümüz üçte bir oranında düştü. Kur artışı fiyatlara Eylül ayında yansımadı. Mesela bir yılda dizel arabaların fiyatında yüzde 57.9 oranında artış var. Tedarikinde zorluk yaşandığı için de zam olarak yansıyor bize.
Doç. Dr. Oğuz Demir: 418 ürünün yer aldığı sepette yıllık fiyatı düşen ürün sayısı sadece 15! Onların da fiyat düşüşleri ihmal edilebilecek kadar düşük! TÜİK’in aylık zam şampiyonları patlıcan, biber gibi gıda ürünleri. Doların artışı (TL’nin değer kaybı) bakın ne kadar önemliymiş! İthalat bağımlı ürün fiyatları %70’lerde artmış bir yılda. Ama yıllık enflasyonumuz %11,75.