TÜİK’e göre otomotive zam yapılmamış

TÜİK’e göre otomotive zam yapılmamış
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerinin gerçeklikten uzak olduğu eleştirileri yapılırken, kurumun yayımladığı 2021 yılına ait sıfır araba fiyatlarının da neredeyse yerinde saydığı ortaya...

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerinin gerçeklikten uzak olduğu eleştirileri yapılırken, kurumun yayımladığı 2021 yılına ait sıfır araba fiyatlarının da neredeyse yerinde saydığı ortaya çıktı.

Kurun hızla arttığı bir dönemde verilerde Türkiye İstatistik Kurumu’nun otomobil fiyatlarını sabit gösterdiğini belirten iktisatçı Hakan Kara, “Gerçekten merak ediyorum, neden sabit kaldı? Bu tür kaygıları gidermek için TÜİK’in bazı konularda daha fazla bilgi vermesinde fayda var” dedi.

TÜİK’in duyurduğu enflasyon verilerini açıklamakta zorlandığını kaydeden Kara şu bilgileri paylaştı:
“Benzinli otomobilde sıfır artış görülüyor. Dizelde de çok sınırlı bir artış var. Genel olarak otomobil fiyatlarında hiç artış yok. Bu pek anlaşılır bir durum değil. Kurun bu kadar hızlı sıçradığı bir dönemde otomobil fiyatları değişmiyor. Otomobil fiyatlarındaki bu yatay seyir, çekirdek enflasyonun yatay kalmasına neden oluyor. Benim hesaplarıma göre mevsimsellikten arındırılmış B ve C endeksleri yüzde 1 civarında artmış bu ay. Döviz kurunun sıçradığı, beklentilerin bozulduğu bir ay için çok düşük bir rakam bu. Ben bunu izah etmekte zorlandım. Otomobil fiyatlarındaki bu düzeltme olmasaydı çekirdek enflasyon bu ay 0-3-0,4 puan daha yukarda gelebilirdi.”

TÜİK RAKAMLARI GERÇEKÇİ DEĞİL
EBS Danışmanlık Genel Müdür Erol Şahin, resmi enflasyonun yüzde 20, gerçek enflasyonun yüzde 45 olduğu bir dönemde TÜİK’in açıkladığı otomobil fiyatlarının gerçekçi olmadığını dile getirdi.

Erol Şahin’in paylaşımı şöyle: “Otomobil fiyatları artmamış ki! TÜİK’e göre 2021 ilk 10 aylık dönemde, dizel otomobil fiyatı %4,09, benzinli otomobil fiyatı %8,8 artmış! Ekim ayında ise hiç artmamış! Kurun tavan yaptığı, resmi enflasyonun %20, gerçeğinin %45 olduğu bir ülkede buna inanalım mı!?”

Gazete Pencere’nin de yazarı olan otomotiv yazarı Emre Özpeynirci, “Şaka gibi!!” diyerek sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı: “TÜİK kaynakları, fiyatı toplanan 40 modelin bir bölümünde çip krizi ve temin sorunları nedeniyle satış olmadığını, bu nedenle satışın gerçekleştiği son fiyatın hesaba dahil edildiğini bildirmiş. İnanalım mı!?”