TÜİK’e selam olsun! ‘Halkın enflasyonu’ yüzde 152,6

Son Güncellenme Tarihi: Ocak 22, 2023 / 00:48

Gıda enflasyonundaki ciddi yükseliş, hayat pahalılığını katlarken, Birleşik Kamu İş Konfederasyonu’nun ocak ayı ‘Halkın Enflasyonu Araştırması’na göre; ortalama fiyatlar esas alındığında gıda fiyatlarında son 12 ayda 152,6 oranında artış yaşandı.

TÜİK’E GÖRE DÜŞÜŞ VAR
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyonun giderek azaldığı yönündeki açıklamalarını sürdürürken, ve maaş zamları TÜİK oranlarına göre ayarlanırken sokakta hissedilen enflasyon, vatandaşın belini büküyor.
Ankara’daki marketlerden düzenli olarak derlenen temel gıda maddesi ve asgari ölçüde bir insanın yaşayabilmesi için yapması gereken gıda dışı harcamaları dikkate alarak hesaplanan fiyat endeksinin Ocak 2022 sonuçları şöyle:

GIDAYA ERİŞİM ZORLAŞIYOR
Yanlış ekonomik politikaların gıda fiyatlarında yol açtığı artış, açlık riskini giderek daha da büyütüyor. Gıdaya erişimi zorlaştıran fiyat artışları vatandaşları yetersiz ve sağlıksız beslenmeye zorluyor. Uzmanlar bu durumun, özellikle çocuklarda önemli sağlık sorunlarına yol açma riski taşıdığını belirtiyor.
Eylül 2021’den bu yana kamu çalışanları ve kamu emeklilerinin ücret ve aylıkları enflasyon farkları da dahil yüzde 141 oranında arttı.
Asgari ücretteki artış yüzde 200 oldu, işçi ve bağımsız çalışanların emekli aylıkları ise yüzde 132,2 oranında arttı.
Faiz indirimleriyle Türkiye’nin, yıllarca sürecek bugünkü enflasyon sarmalına sürüklendiği eylül ayından bu yana gıda fiyatları ise yüzde 361 oranında arttı. Diğer bir ifadeyle Eylül 2021’de 100 liraya satın alınan bir gıda sepetini satın almak için yıl ocak ayında 361 lira ödemek gerekirken, kamu çalışanı ve emeklisinin Eylül 2021’deki 100 liralık geliri bugün 241 lira, asgari ücretlininki 300 lira, işçi ve bağımsız çalışan emeklisininki ise 232 lira oldu. (ANKA)

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top