TÜİK’in ENAG’a davasına ret

TÜİK’in ENAG’a davasına ret
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), bağımsız akademisyenlerin ve ekonomistlerin kurduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) aleyhine açtığı dava reddedildi. ENAG yöneticisi Prof. Dr. Veysel Ulusoy, ENAG'ın susturulamayacağını...

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), bağımsız akademisyenlerin ve ekonomistlerin kurduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) aleyhine açtığı dava reddedildi. ENAG yöneticisi Prof. Dr. Veysel Ulusoy, ENAG'ın susturulamayacağını dile getirdi.

TÜİK, ENAG’ın yayınladığı enflasyon rakamlarıyla kurumun itibarının zedelendiği gerekçesiyle dava açmıştı. Davanın ilk duruşması dün Ankara 15. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya TÜİK adına Avukat Demet Filoğlu ile ENAG yöneticisi Prof. Dr. Veysel Ulusoy katıldı. Duruşmada konuşan Prof. Ulusoy, “ENAG’ın ülke yararı için çalıştığını, açıkladığı verilerin bilimsel olduğunu” söyledi. TÜİK ile rekabet içinde olmadıklarını vurgulayan Ulusoy, “ENAG, günlük olarak enflasyonu ölçüyor, TÜİK ise ayda üç kez piyasa araştırması ile hesap yapıyor. Aradaki fark bundan kaynaklanmış olabilir. Esasında ENAG bir kamu malı niteliği ile toplumsal faydayı yukarılara taşımış ve 20 yılda ilk kez asgari ücrete ara zam yapılmıştır. Bu zammın bir nedeni de ENAG’ın yaptığı hesaplamalardır” dedi.

Duruşma hakimi, TÜİK’in açmak istediği davanın reddine karar vererek duruşmayı bitirdi.