TÜİK’ten ENAG için suç duyurusu

TÜİK’ten ENAG için suç duyurusu
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) hakkında suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. Elvan, "TÜİK tarihinde ilk defa bir grup hakkında suç duyurusunda...

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) hakkında suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. Elvan, "TÜİK tarihinde ilk defa bir grup hakkında suç duyurusunda bulundu" dedi.

Bakan Elvan, önceki akşam CNNTürk’te yayınlanan Gece Görüşü programına katıldı. Elvan, “Kesinlikle TÜİK’in rakamlarla oynaması, yüzde 30-40’lık bir enflasyon söz konusu değil. Tarihte ilk defa TÜİK, bu grup (Enflasyon Araştırma Grubu-ENAG) ile ilgili suç duyurusunda bulundu. Bu grubun amacı TÜİK’i itibarsızlaştırmak” diye konuştu.

TÜİK’in, tartışmalı enflasyon verileri nedeniyle şubat ayında ENAG hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduğu ortaya çıktı. Cumhuriyet’in haberine göre, suç duyurusunun nedeni, 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanununun 6. maddesinin üçüncü fıkrası hükmüne muhalefet.

Duyurunun şubat ayında TÜİK başkanlığından alınan Muhammed Cahid Şirin'in yerine vekaleten atanan Ahmet Kürşad Dosdoğru döneminde yapıldığı belirlendi.

TÜİK: ENFLASYON YÜZDE 14,60; ENAG: YÜZDE 36,72

Ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy’un başında olduğu ENAG, Eylül 2020 tarihinden bu yana enflasyon hesaplaması yapıyor ve sonuçlarını kamuoyu ile paylaşıyor. TÜİK, 2020 yıl sonu enflasyonunu yüzde 14,60 olarak açıklarken, ENAG oranı yüzde 36,72 bulmuştu.

Türkiye’de enflasyon dahil TÜİK verileri, başta muhalefet tarafından olmak üzere sokaktaki gerçekleri yansıtmadığı için eleştiriliyor.

ELVAN’DAN 128 MİLYAR DOLAR AÇIKLAMASI

Aynı yayında muhalefetin '128 milyar dolar' iddialarına da yanıt veren Elvan, şöyle konuştu:

“Muhalefet önce bunu basit bir soru gibi yansıttı sonra farklı alanlara çekti. Merkez Bankası Başkanımız, Cumhurbaşkanımız ve ben açıklama yaptım. Ana muhalefet partisinden bir vekilimiz bunun kaybolmadığını ifade etti. Bundan sonraki süreçte şu başladı; 'Hukuki değil' denildi. Herhangi bir hukuksuzluk söz konusu değil. Siz A bankasından o dönemde döviz aldınız. Sizin bir birey olarak döviz aldığınızın açıklanması ticari sırla bağdaşır mı? Bunu alanlar, firma almıştır, şahıslar almıştır, bankalardan alıyorlar. Bunu alanlar kimler? Yine yerli ve yabancı bankalar. Alan ve satan birbirlerini görmüyor. Alım işlemi gerçekleştikten sonra hangi bankanın ne kadar aldığını Merkez Bankası görebiliyor.”