Tüketici güven endeksi mayısta yüzde 4 arttı

Tüketici güven endeksi mayısta yüzde 4 arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Merkez Bankası işbirliğiyle yürütülen tüketici güven endeksi mayıs ayı verileri yayımlandı. Buna göre tüketici güveni mayısta bir önceki aya göre yüzde 4,0 oranında arttı. Nisan ayında...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Merkez Bankası işbirliğiyle yürütülen tüketici güven endeksi mayıs ayı verileri yayımlandı. Buna göre tüketici güveni mayısta bir önceki aya göre yüzde 4,0 oranında arttı. Nisan ayında 87,5 olan endeks, Mayıs ayında 91,1 oldu

TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu yüzde 69,1 olurken, mayıs ayında yüzde 2,2 artışla yüzde 70,6 olarak gerçekleşti.

Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi mayısta yüzde 4,7 artışla 94 olarak gerçekleşirken, bu oran nisanda 89,8'di.

Gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi nisanda 95,2 seviyesinden mayısta 100,5'e yükseldi. Mayıs ayındaki artış oranı yüzde 5,7 olarak gerçekleşti.

Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi mayısta yüzde 3,1 artışla 99,1 seviyesine yükseldi. Bu oran nisanda 96,1 olmuştu.

Bakan Nebati'den değerlendirme

AKP'den Mersin Milletvekili seçilen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gelen veri sonrası sosyal medyadan yaptığı değerlendirmede "Ekonomimize duyulan güven her geçen gün artmaya devam ediyor." ifadelerini kullanarak şu değerlendirmeyi yaptı:

" Bu yıl, deprem kaynaklı olarak sadece Mart ayında gerileyen Tüketici Güven Endeksi, Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 4,0 oranında artmış ve yüzde 91,1’e yükselmiştir. Böylece, 2022 yıl sonuna göre tüketici güveni yüzde 20’nin üzerinde artış kaydederek 2018 Temmuz ayından sonraki en yüksek seviyesine de ulaşmıştır. Tüketici güveninin artmasıyla ekonomimizin çarkları daha da hızlanarak dönmeye ve beraberinde yatırımlar da artmaya devam edecektir."