Tunç Soyer Nutuk'u Açtı ve: "Hain Vahdettin ülkeyi terk etti"

Tunç Soyer Nutuk'u Açtı ve: "Hain Vahdettin ülkeyi terk etti"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’in 100’üncü kurtuluş yıldönümü etkinliklerinde yaptığı konuşmaya yönelik eleştiriler karşısında geri adım atmadı ve ekledi, “Hain Vahdettin, ülkeyi terk etti....

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’in 100’üncü kurtuluş yıldönümü etkinliklerinde yaptığı konuşmaya yönelik eleştiriler karşısında geri adım atmadı ve ekledi, “Hain Vahdettin, ülkeyi terk etti. Bu ilkokul 2. sınıf bilgisi.”

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin eylül ayı ilk birleşiminde konuşan Soyer, kutlamalarda ayrıştırıcı dil kullandığına yönelik eleştirilere özetle şu karşılığı verdi:

İNSANLARIN NEŞESİ ÇALINDI
‘‘Bu memlekette insanların neşesi, eğlencesi çalındı. Sadece 9 Eylül değil İzmir Enternasyonal Fuarı inanılmaz kalabalıktı. Muazzam geçti, Aynı şey 9 Eylül akşamı yaşandı. 9 Eylül akşamı orada yüz binlerce insan vardı, bir tane şikâyet gelmez mi? Bütün Türkiye’ye umut veren, moral veren bir buluşmaydı. İnsanlarımız kutuplaştırılmaktan, ayrıştırılmaktan, ötekileştirilmekten yoruldular. O meydanda hep birlikte Tarkan ile coştular, atalarımızı hatırladılar. Bundan güzel bir bayram olamazdı. Hakikaten bir bayram yaşandı.

HAFIZAMIZI TAZELEMEK ZORUNDAYIZ
Bir gün birleri, onlarca meşakkatle kazanılmış zaferleri, ‘bir kurşun bile sıkılmadan kazanılmış zaferler’ olarak tarif etmeye kalkar. Biz hafızamızı tazelemek zorundayız. Hain Vahdettin ülkeyi terk etti. Bu ilkokul 2. sınıf bilgisi. Başka bir tarih yazmaya kalkışılabilir ama gerçekler değişmez.”

Mustafa Kemal Atatürk için 5 idam fermanı çıkarıp öldürülmek istendiğini hatırlatan Soyer, bunu yapanın da Vahdettin olduğunu vurguladı. Soyer, “Kaç tane suikast düzenlemek istemişler. Kim; Damat Ferit Paşa. N ne yapmışlar? İngiliz zırhlılarına binip gitmişler. Ben bu adamın nesini savunayım” ifadesini kullandı.
Başkan Soyer Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u aldığını anımsatarak şöyle devam etti:
‘‘Dünyanın o tarihteki en karizmatik, dört dil bilen, vizyon sahibi genç bir lideri. Bizim atamız, iftihar ediyoruz. Atalarımız ile iftihar etmek birilerinin tekelinde değil. Hepimiz bu vatanın insanıyız ve onlar bizim atamız. Piri Reis, Mimar Sinan nasıl atamızsa, Barbaros Hayrettin Paşa nasıl atamız ise Fatih Sultan Mehmet Han bizim atamız.’’