Tunus Kadın Başbakanı ile Şaşırttı

Tunus Kadın Başbakanı ile Şaşırttı
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, siyasi kriz sonrası Meclis’in yetkilerini askıya aldıktan iki ay sonra Necla Bouden Romdhane’yi olarak atadı. Romdhane, ülkenin ilk kadın başbakanı oldu. Necla Bouden Romdhane, Eğitim Bakanlığı’nda...

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, siyasi kriz sonrası Meclis’in yetkilerini askıya aldıktan iki ay sonra Necla Bouden Romdhane’yi olarak atadı. Romdhane, ülkenin ilk kadın başbakanı oldu. Necla Bouden Romdhane, Eğitim Bakanlığı’nda Dünya Bankası projelerini uygulayan bir jeofizik profesörü. Kays Said, atamanın Tunuslu kadınları onurlandırdığını söyledi. Said yeni başbakandan, “çok zaman kaybettikleri için” kabinesini hızla açıklamasını istedi. Said’in geçen hafta, hükümetin bu dönemde cumhurbaşkanına karşı sorumlu olacağını açıklamasının ardından, Romdhane’nin önceki başbakanlara kıyasla daha az yetkiye sahip olması bekleniyor.

Tunus’ta Neler Oldu?

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz’da Başbakan Hişam el-Meşişi’yi görevden aldı ve Meclis’in yetkilerini dondurdu. Meclis’te en büyük parti konumundaki İslamcı Nahda Hareketi bu kararı “darbe” olarak nitelendirdi ancak karar halkta geniş çapta destek buldu.