Turan: O vergi sadece milyonerleri kapsamıyor

Turan: O vergi sadece milyonerleri kapsamıyor
Ekonomist İbrahim Turan, isim vermeden bayramın birinci günü yüzde 1’e çıkarılan banka ve sigorta muameleleri vergisi yazısını eleştiren Dilek Güngör’e isim vermeden sosyal medya hesabından yanıt verdi.Vergilendirmede aslolanın...

Ekonomist İbrahim Turan, isim vermeden bayramın birinci günü yüzde 1’e çıkarılan banka ve sigorta muameleleri vergisi yazısını eleştiren Dilek Güngör’e isim vermeden sosyal medya hesabından yanıt verdi.
Vergilendirmede aslolanın gelir üzerinden vergi almanın olduğunu söyleyen Turhan şu ifadeleri kullandı: “Böyle yüksek oranlı işlem vergileri herkesi ‘arka yollar’a yönlendirir. İşlemlerin kayıt dışına çıkmasına yol açar. Bunlar bir yana, kambiyo vergisini savunan iktidara yakın kesimlerin düşünce biçimi rahatsız edici ve endişe verici. Bu söylemler finansal istikrara zarar veriyor. Zenginlerin elindeki döviz… vatandaşın elindeki döviz“ şeklinde bir ayrım yapılması akla ziyan. Atasözlerinde, bu yüzden olsa gerek böyle dostluklardansa akıllı düşmanların tercih edilmesi tavsiye edilmiş. Böyle dostunuz varsa düşmana gerek kalmıyor zaten.”
100 dolar bile
Birincisi; bu vergi sadece “milyonerleri” kapsamıyor. 100 dolar bile işlem yapan bireyler bu vergiyi ödeyecek. Yüksek birikimi olanlar zaten çoğu işlemi bu vergi kapsamında olmayan araçlar veya yöntemler ile yapıyor. Dolayısıyla vergi aslında orta gelir grubunu etkiler.
POLİTİKALARIN ESERİ
İkincisi; mevduatta yoğunlaşma izlenen politikaların eseri. Hafriyat – AVM – Rezidans üçgeninin rant düzeni kişi başına milli geliri 2007’nin altına getirdi. Ücret gelirlerinin GSYH içindeki payı OECD ülkeleri ortalamasında yüzde 62, dünyada yüzde 52. Türkiye’de yüzde 36,5.
Orta sınıf giderek eriyince, ekonomiye güven kalmayınca, yapılan keyfî müdahalelerle TL’nin getirisi baskılanınca tasarrufların olumsuz etkilenmesi, mevduatın büyük kısmının az sayıda büyük miktarlı hesaptan oluşması doğal. Bu tablo izlenen politikaların eseri, hiç kızmayın… Birileri de kalkıp şunu sorarsa ne cevap verilecek: “İnsanlar Türkiye’ye güvenip paralarını Türk bankalarında ve kayıt içinde tutacaklarına Man Adası veya Malta gibi yurt dışı vergi cennetlerindeki gizli hesaplarda mı tutsaydı?” Biz yine iyi niyetle uyaralım. Anlayana…
Dilek Güngör, geçtiğimiz pazartesi günkü yazısında şu ifadeleri kullanmıştı: “Spekülatif semaye hareketlerini zayıflatmak ve döviz kurlarında ani dalgalanmaları azaltmak için de kambiyo işlemlerindeki Banka Sigorta ve Muamele Vergisi (BSMV) oranı binde 2’den yüzde 1’e yükseltildi. Tabii malum kesim kızılca kıyameti kopardı. Feryat figan ediyorlar. Neymiş efendim “sermaye kontrolü geliyormuş, dolar alıp-satmak kısıtlanıyormuş” falan… Sanki, sokaktaki adama yeni bir vergi getirilmiş gibi algı yaptıklarına bakmayın. Onların tek derdi patronlarının bankadaki dövizleri…”