Türbenin altı boş çıktı

Türbenin altı boş çıktı
Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti ’nde yapılan arkeolojik kazılar, bölge halkının “Yaren Dede Türbesi” olarak adak adadıkları yerin boş olduğunu ortaya çıkardı.Kazı çalışmalarında, antik kentin...

Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti ’nde yapılan arkeolojik kazılar, bölge halkının “Yaren Dede Türbesi” olarak adak adadıkları yerin boş olduğunu ortaya çıkardı.

Kazı çalışmalarında, antik kentin en önemli alanlarından olan ‘Agora’nın giriş kapısı ve mermer zemini bulundu. Önceden asfalt yol kenarında kalan mermer sütunun etrafı kazılınca ‘Yaren Dede’ olarak bilinen yerin kabir olmadığı ortaya çıktı.

Çocuğu olmayanların adak adadığı ‘Yaren Dede’ hakkında arkeolog Fikret Aksoy, şunları söyleri:
“Bu seneki kazılarımıza Agora’da başladık. Burada bir sütun mevcuttu. Renk farkından dolayı beyaz kısmın toprak altında kaldığı rahatça görünebiliyor. Kalpli sütun dediğimiz alanın iki tarafında sütun tamburu çıktı. Kazılmadan önce bu sütunu yerel halk ‘Yaren Dede’ olarak adlandırıyordu. Bir nevi çocuğu olmayan insanların gelip adak adadığı, tapınım objesi olarak bakılıyordu buna. Ama kazıldıktan sonra böyle bir şey olmadığı, agoranın köşe sütunu olduğu ortaya çıkmış oldu. Kazıda ceset, iskelet, kabire dair hiçbir ibare yok. Agora’nın zemini var. Vatandaşların bazıları kazıyı ziyarete geldi ve çok şaşırdılar.”

Aizanoi Antik Kenti, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alıyor.