Turizmcilerden “Konaklama vergisi” alarmı

Turizmcilerden “Konaklama vergisi” alarmı
Turizm sektörü 1 Ocak 2023 tarihinde uygulanmaya başlayacak konaklama vergisinin ertelenmesini ve uygulamada değişiklikler yapılmasını istiyor. BloombergHT’den Cemre Nur Karaca’nın haberine göre sektör temsilcileri tur operatörleriyle...

Turizm sektörü 1 Ocak 2023 tarihinde uygulanmaya başlayacak konaklama vergisinin ertelenmesini ve uygulamada değişiklikler yapılmasını istiyor. BloombergHT’den Cemre Nur Karaca’nın haberine göre sektör temsilcileri tur operatörleriyle 2023 kontratlarını yaparken vergi sistemini dahil etmediklerini ve verginin kâr marjlarına yüzde 20 olumsuz yansıyacağını söyledi.

Konaklama vergisinin, 1 Nisan 2020'de yürürlüğe girmesi planlanmış ancak pandemi nedeniyle 2 yıl ertelenmişti.

Konaklama vergisinin ertelenmesini talep ettiklerini söyleyen Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Sururi Çorabatır, “2023 yılı için tur operatörleriyle kontratlarımızı yaptık. Kontratlar sonrasında vergili fiyatları tur operatörlerinden alma şansımız yok. Müşteriden aldığımızda da sıkıntı çıkacağından durum çıkmaza giriyor. Öncelikle bizim talebimiz konaklama vergisinin bir yıl daha ertelenmesi” diyerek çağrı yaptı.

“KÂRLILIKLARIMIZ YÜZDE 20 ETKİLENECEK”

Başkan Sururi Çorabatır sözlerine şöyle devam etti:

“Konaklama vergisi direkt olarak cirolardan alınacağı için maliyet artışlarını da göz önünde bulundurduğumuzda kârlılığımızı minimum yüzde 20 oranında olumsuz etkileyecektir. Turizm sektörü son dönemde büyük bir yükseliş evresinde. Rakip ülkeler tarafından yakından takip ediliyoruz. Rakiplerimiz bu vergi konusunu aleyhimize kullanacak.”

“KARGAŞA YARATACAK”

Konaklama vergisinin uygulamasında çok büyük belirsizlikler olduğunu söyleyen Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Onursal Genel Başkanı ve Danışma Kurulu Başkanı Serdar Karcılıoğlu, “Paket turla gelen misafirlerden bu vergi resepsiyonda istenecek ve kargaşa yaratacaktır. Turist bunu ödemek istemediğinden otellere yeni bir ek maliyet olarak yansıyacak. Uygulama sistemine kesinlikle bir düzenleme getirilmesi gerekiyor” dedi.

“UYGULAMA YÖNTEMİ SEKTÖRDE HUZURSUZLUK YARATACAK”

Avrupa Birliği vatandaşlarının bu sisteme alışık olduğunu ancak otellerin oda fiyatlarının içine dahil etmediğinde resepsiyonda karışıklık çıkacağını söyleyen Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran “Konaklama vergisiyle birlikte 100 dolarlık oda fiyatı 104 dolar olacak. Ya da müşteri ödeyecekse resepsiyonda ödeme yapıyor. AB vatandaşı buna alışık ancak Türkiye’de bu sistemin daha önce olmadığından biraz karışıklık çıkacak" değerlendirmelerinde bulundu.

VERGİ BEKLENTİSİ 1,3 MİLYAR DOLAR

Türkiye Sanayici ve İş Adamları Vakfı Vergi Platformu Başkanı Serkan Kumdakçı verginin bütçe etkisine ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:

“2023 yılı turizm gelir hedefinin 65 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde 2023 yılında konaklama vergisinden elde edilecek gelirin 1,3 milyar dolayında oluşabileceğini söyleyebiliriz.”