Türk Lirası devalüasyon sarmalında

Türk Lirası devalüasyon sarmalında
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başekonomisti Robin Brooks, Dolar/TL'nin adil değerini 21 lira seviyesinde tuttu ve TL'nin devalüasyon sarmalına kilitlendiğini belirtti.Türkiye ve Türk Lirası'yla ilgili zaman zaman paylaşımlar...

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başekonomisti Robin Brooks, Dolar/TL'nin adil değerini 21 lira seviyesinde tuttu ve TL'nin devalüasyon sarmalına kilitlendiğini belirtti.

Türkiye ve Türk Lirası'yla ilgili zaman zaman paylaşımlar yapan Brooks, TL için adil değeri mart ayında 9,5 seviyesinden 16'ya, eylül ayında ise 21'e yükseltmişti. Brooks, son paylaşımında Dolar/TL'nin adil değeri konusundaki tahmini revize ederek "2020'de 5,50 seviyesinde olan adil değer nasıl 21 olabilir? Art arda gelen kredi genişlemeleri ticaret açığını yeniden yükseltiyor. Yani, Lira, devalüasyon sarmalına kilitlenmiş durumda" ifadelerini kullandı. Brooks, TL ile ilgili bir sonraki paylaşımında ise "Türkiye, para biriminde büyük bir devalüasyona ve enflasyona neden olan sonsuz kredi genişlemeleri ve daralmaları döngüsüne sıkıştı. Bu döngü durmak zorunda. Büyüme bir süre yavaşlayacak ama istikrar olacak ve yabancı yatırımcılar Türkiye'yi yeniden keşfedecek" değerlendirmesini yaptı.