Türk Lirası eriyor: 14 Mayıs’tan bu yana dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 2’yi aştı

Son Güncellenme Tarihi: Mayıs 26, 2023 / 12:29

Seçim belirsizliği nedeniyle vatandaşların dolara yönelmesi Türk Lirası’nın günden güne dolar karşısında zayıflamasına neden oluyor. 14 Mayıs seçimlerinde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kıl payı farkla Cumhurbaşkanlığı’nı kaçırması, buna rağmen Cumhur İttifakı’nın Meclis çoğunluğunu sağlaması TL üzerindeki baskıyı giderek artırıyor.

Son gelen anketler de Erdoğan’ı önde gösterirken, Erdoğan’ın 2. tur seçimlerini kazanması durumunda ekonomide mevcut politikaların devam edeceği beklentisi de TL üzerinde negatif etki yaratıyor. 14 Mayıs’tan bugüne kadar geçen son 12 günde TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 2,1 oldu.

Merkez Bankası, liralaşma stratejisi kapsamında dolar cinsi varlıkları yüksek olan bankalara menkul kıymet bulundurma zorunluluğu getirmesine karşın son 1 yılda TL’nin dolar karşısındaki değer kayıplarını engelleyemedi. Son 1 yılda TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 6,4 olarak gerçekleşti.

Seçim öncesi son işlem gününde tarihi rekor

Dolar serbest piyasada an itibarıyla 19.99 liradan seyrederken, bu sabah 20,47 lira seviyesine ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

TIKLAYIN- Dolar tüm zamanların en yüksek değerinde: 20,47 seviyesini gördü

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top