Türk Lirası’nda gerilim bitmiyor

Türk Lirası’nda gerilim bitmiyor
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısı Türk varlıkları üzerinde de baskı yarattı. Dolar/TL artan jeopolitik riskler sonrasında 2 ayın ardından ilk defa 14 seviyesini aştı. Gün içinde kurda en yüksek 14,64 seviyesi kaydedildi....

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısı Türk varlıkları üzerinde de baskı yarattı. Dolar/TL artan jeopolitik riskler sonrasında 2 ayın ardından ilk defa 14 seviyesini aştı. Gün içinde kurda en yüksek 14,64 seviyesi kaydedildi. Dolar kuru en son 20 Aralık günü bu seviyeleri görmüştü. Euro/TL de 16,56 seviyesini test etti.

Küresel piyasalarda riskten kaçışın başlamasıyla 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilinin faizi yüzde 1,87 seviyesine geriledi.

Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 600 baz puanı aşarken 10 yıllık tahvil faizi yüzde 21,99 seviyesinde bulunuyor. Türk Lirası Londra gecelik swap faizi yüzde 106 seviyesine yükseldi.

RUBLE’DEN SONRA EN ÇOK DEĞER KAYBEDEN PARA TL
Gelişen ülke para birimlerinden Rus Rublesi bu hafta %2,5 geriledi. TL ise bu hafta rubleden sonra en çok düşüş yaşayan para birimi olarak kayda geçti. Yüksek emtia fiyatlarında cise iddi bir düşüş görülmedi. Önceki gün 1.914 dolarla 8 ayın zirvesini gören altının ons fiyatı, dün krizi izleyerek 1.900 dolar üzerinde tutunmaya çabaladı.

PETROL FİYATLARI 100 DOLAR SINIRINDA
2014 yılının eylül ayından bu yana ilk kez 99 doları aşan Brent petrolün varil fiyatında Rusya’ya yönelik yaptırımların ardından hafif bir çekilme oldu. Petrol dün en yüksek 98,71 doları gördü. Fiyatlarda bu ay jeopolitik riskler etkili oluyor, fakat ana senaryoda yüksek talep ve düşük arz temel sorun olmaya devam ediyor.