Abdullah Biricik

Abdullah Biricik

TÜRK OLMAYAN TAKIMLARI YENMEK

Galatasaray Lazio maçını izlerken, aklıma henüz haftası tamamlanmayan Trabzonspor Galatasaray maçı geldi. Galatasaray farka gidebileceği bir maçta ilk yarıda sadece 2 gol atıp, devre bitmeden 1 gol yiyip, maçı da berabere tamamlamıştı. Bu kadar enteresandı futbol. Sonuçlarını kestirmek mümkün olmadığı için, bahis batağının müsebbipi olmuştu. Milyarca dolar paranın döndüğü enteresan bir endüstri!
Trabzonspor maç performansına uzaklardan bakıp Lazio gibi bir takımı yenmek ancak “futbol” ile açıklanabilir. İyi oyun her zaman galibiyet getirmediği gibi, kötü veya yetersiz oyun da her zaman mağlubiyet getirmiyor. Galatasaray, Lazio karşısında kötü oynamadı aksine galibiyeti getirecek doğru bir oyun oynadı ancak Trabzonspor maç performansının karşılığı kesinlikle beraberlik değildi. Buna benzer sayısız maç hafızalarda canlansa da Real Madrid karşında harika oynayıp farklı mağlubiyet alınan maç unutulmayanlar arasında yerini alan en önemli maçlardan.
Lazio İtalya futbolunun en önemli parçalarından birisi. İnter, Milan, Juventus, Roma ve Napoli ile birlikte İtalya futbolunu ayakta tutan önemli bir kilit taşı. İnişli çıkışlı dönemleri olsa da zirveye oynama alışkanlığını kulüp felsefesine dönüştürmüş köklü bir takım. Şu anki güncel piyasa değeri 326 milyon Euro. Türkiye’deki tüm, Avrupa’daki pek çok kulüpten değerli bir kulüp. Galatasaray ve Lazio daha önce 5 defa karşı karşıya geldi. Bu karşılaşmalarda her iki kulüp 2’şer kez kazanırken, 1 maç da beraberlik ile sonuçlandı. Lazio’nun mağlup olduğu tek Türk Takımı ise Galatasaray.
Son 5 sezona oldukça büyük planlamalarla damga vuran Lazio’da Milinkoviç-Saviç 70 milyon euroluk bir değere sahip. Takımın başında daha önce doğduğu şehrin takımı olan Napoli, Chelsea ve Juventus gibi takımları çalıştıran deneyimli Teknik Direktör Maurizio Sarri var.
Kadro mühendisliğini 45 milyon euroluk Luis Alberto ve 38 milyon euroluk Immobile gibi isimlerle şekillendiren Lazio, mutlak favori olarak çıktığı Galatasaray maçından kalecisi Strakosha’nın büyük hatası ile 1-0’lık yenilgi ile ayrıldı. Maçın özeti de bu pozisyondu çünkü her iki takımın da futbol olarak birbirlerine üstünlük sağlayamadığı bir maça şahitlik ettik. Galatasaray kontrollü futbolu ile Lazio’ya pek pozisyon vermezken, hızlı oyuncuları ile hızlı hücumlar gerçekleştirmeye çalıştı. Moruthan’ın direkten dönen topu, Galatasaray’ın en net pozisyonuydu.
Lazio ise savunma arkasına attığı paslarla pozisyona girmeye çalışarak temel futbol felsefesinin dışında bir oyun ortaya koydu. Yakaladığı net pozisyonu da gole çeviremeyince 1-0’lık mağlubiyete boyun eğmek zorunda kaldı. Galatasaray’ın Lazio karşısında aldığı bu galibiyet, grupta alınan 3 puandan daha büyük kazanımlar sunabilir. Büyük bir özgüven, gol yenilmeden kazanılmış bir maçın getireceği fiziksel ve mental üstünlük, grubun hatta Süper Ligin kalan maçları için büyük bir fayda ve motivasyon sağlayacaktır.
Galibiyet Bir bütün olarak değerlendirildiğinde akıllara Galatasaray’ın kuruluş felsefesi geliyor. Galatasaray’ın kurucusu Ali Sami Yen’in şu sözü gecenin özeti gibi; “Maksadımız İngilizler gibi toplu bir halde oynamak, bir renge ve bir isme malik olmak ve Türk olmayan takımları yenmektir.”
Kavuşma Anları
Marcao uzun süredir ayrı kaldığı formasına kavuştu. Formasına kavuşmuş olmanın getirdiği moral ve motivasyonla Galatasaray takımında fark yaratan isimlerin başında geldi. Galatasaray takımı Lazio maçında çim yenilenmesi sebebi ile uzun süre ayrı kaldığı stadyumuna ve taraftarına da kavuştu.
Galatasaray takımında Moruthan, Chicaldau ve Nellson ilk defa Ali Samiyen’de forma şansı bularak, taraftarları önünde oynama şansına kavuşan isimler oldu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Abdullah Biricik Arşivi