TÜRK RESSAMA DÜNYA ÖDÜLÜ

Sertap Yeğin, Edvard Munch’tan sonra Norveç’in yetiştirdiği ve “Kitsch” tarzıyla dünya çapında isim yapmış ressam Odd Nerdrum’un akımını Türkiye’de temsil eden genç kuşak sanatçılardan biri.

Klasik resmin dinamiklerini kullanan Yeğin, bir dönem Nerdrum’un asistanlığını da yapmış. Norveç’in yaşayan bu efsanesi için her yıl dünya çapında düzenlenen yarışmada (World Wide Kitsch) bu yıl birincilik Sertap Yeğin’in oldu. Nerdrum ekolü temsilcilerinden Yeğin, “Ballad” isimli 85x100 cm. ebadında tuval üzerine yağlıboya resmi ile birincilik ödülüne layık görüldü. Ödül alan resimde Yeğin’in pek çok eserinde olduğu gibi kadın figürleri ön planda yer almış.


Nerdrum, klasik figüratif ressamların uluslararası bir hareketi olarak tanımlanan “Kitsch” anlayışı 1998’de Oslo’daki Modern Sanat Müzesi’nde açtığı retrospektif sergiyle yeni bir felsefi anlayış üzerine oturttuğunu savunan bir ressam. Nerdrum’a göre, yaygın olarak yaşamın her alanında küçümsenen bir tarz olarak görülen “Kitsch” aslında her birimizin hayatının bir parçası. Norveçli sanatçının, postmodern dönemle birlikte “Kitsch” anlayışın sanatla iç içe geçtiğinden hareket ettiğini söylemek mümkün olabilir. “Kitsch” üzerine bir kitabı da olan Nerdrum, “Sanat kendisi için vardır ve kamuya hitap eder. Kitsch ise yaşama hizmet eder” görüşünde.

Resimlerinde belli bir zamana ya da mekana gönderme yapmayan Sertap Yeğin de çoğunlukla Nerdrum gibi figürlerini sonsuzluğu çağrıştıran karanlığın içinden süzdürüp ışıkla buluşturuyor. Yeğin’in eserlerinde insana ait olan ne varsa hemen hepsini görebilirsiniz. Sevgi, sadakat, sevinç, kabullenme, başkaldırı gibi insan doğasına ait haller genç ressamın eserlerinde karşınıza çıkabilir. Gündelik gerçeklikle pek ilgilenmeyen sanatçının eserlerinde bir kuş yuvası, ağaç kökü, fener gibi şeylerin de resmin diğer parçalarını oluşturduğunu söyleyebiliriz.

1999 yılında Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun olduktan sonra 2003’te Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde yüksek lisansını tamamlayan Yeğin, çalışmalarını Bursa’daki atölyesinde sürdürüyor.

BAŞKENT TURU
Başkentteki sanat galerilerinde kısa bir tur yaptığımızda önümüzdeki dönemde, Arda Sanat’ta Şerif Sümer, Atlas Sanat’ta Canan Atalay, Bilkent Sanat Sokağı’nda Yavuz Bozkurt, Cumhuriyet Kültür Merkezi’nde Yasemin Kalyoncu, Krişna Sanat’ta Rabia Çalışkan, Medya Sanat’ta Ayşe Arkün, Platform A’da Sinan Dağ, Sevgi Sanat’ta Akdoğan Topaçlıoğlu, İsmail Altınok Sanat Merkezinde Saffet Aykanat, Keskinok Sanat Vakfı’nda Osman Akbay sergilerini görebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Uğur Ergan Arşivi