Türk Tabipleri Birliği: 3474 sağlıkçı korona oldu

Türk Tabipleri Birliği: 3474 sağlıkçı korona oldu
Sağlık Bakanlığı Kovid-19’a yakalanan sağlık çalışanlarının sayısını açıklamazken, TTB toplam 3 bin 474 sağlık çalışanına koronavirüs tanısı konduğunu duyurdu. Tabipler ayrıca “Hasta sağlık çalışanı sayısının...

Sağlık Bakanlığı Kovid-19’a yakalanan sağlık çalışanlarının sayısını açıklamazken, TTB toplam 3 bin 474 sağlık çalışanına koronavirüs tanısı konduğunu duyurdu. Tabipler ayrıca “Hasta sağlık çalışanı sayısının en fazla olduğu 5 il ile koruyucu ekipmana erişim sorunlarının en fazla olduğu 5 il örtüşmekte” tespitinde bulundu.
Türk Tabipleri Birliği (TTB), kendi imkanlarıyla hazırladığı raporda Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu’nun yaşamını yitirdiği 1 Nisan’dan bugüne Kovid-19 nedeniyle 14’ü hekim 24 sağlık çalışanının yaşamını yitirdiği duyurdu. TTB’ye göre, yüzde 38’ini hekimlerin oluşturduğu 3 bin 474 sağlık çalışanına koronavirüs tanısı konuldu. 44 ilde tüm sağlık kurumlarını kapsayacak şekilde hazırlanan raporda, Kovid-19 tanısı alan toplam bin 307 hekim ve 2 bin 167 hekim dışı sağlık çalışanı olduğu belirtildi.
İSTANBUL’DA SAYI 2005
Rapora göre en çok sağlık çalışanına tanı konulan iller İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir ve Adana olarak sıralandı. İstanbul’da 960’ı hekim olmak üzere toplam 2 bin 5 sağlık çalışanı, İzmir’de 121, Ankara’da 115, Eskişehir’de 32 ve Adana’da 18 sağlık çalışanının hastalığa yakalandığı açıklandı. Söz konusu illerin ‘maske temini’ ve hastanede alınması gerekli önlemler konusunda en fazla sorun yaşayan yerler olduğu vurgulandı.
“SORUMLU SAĞLIK BAKANLIĞI”
TTB’ye bağlı Tabip Odaları aracılığıyla hazırlandığı kaydedilen raporda, yaşananların sorumlusunun, gerekli önlemleri zamanında almayan ve kişisel koruyucu donanımları zamanında sağlamayanın Sağlık Bakanlığı olduğu ifade edildi. Öte yandan “Tüm bilgilere sahip olan Sağlık Bakanlığı veri açıklamayınca Türk Tabipleri Birliği olarak kendi sınırlı olanaklarımızla ve ‘en az sayı olarak açıklanabilecek’ rakamları tespit etmeye çalıştık” denildi.