TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ:Binlerce hastaya ait veriler açıklansın

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ:Binlerce hastaya  ait veriler açıklansın
Sağlık Bakanlığı’nın 14 Nisan 2020 tarihli Kovid 19 Rehberi’nde olası/kesin Kovid 19 hastalığı tanısı ile hastaneye yatırılan veya ayaktan takip edilen tüm olguların tedavisinde hidroksiklorokin önerildiğini hatırlayan...

Sağlık Bakanlığı’nın 14 Nisan 2020 tarihli Kovid 19 Rehberi’nde olası/kesin Kovid 19 hastalığı tanısı ile hastaneye yatırılan veya ayaktan takip edilen tüm olguların tedavisinde hidroksiklorokin önerildiğini hatırlayan Türk Tabipler Birliği Sağlık Bakanlığını bu hastaların verilerini açıklamaya çağırdı.
TTB açıklamasında “İzlenen olgularda tedavi başarı oranlarına, yan etkilere ilişkin herhangi bir veri veya bilgi henüz sağlık çalışanlarıyla veya kamuoyu ile paylaşılmamıştır. Sağlık Bakanlığı’nın veri/bilgi paylaşımı konusunda şeffaf olmaması, Dünya Sağlık Örgütü’nün hidroksiklorokin kullanımına ilişkin bir çalışmanın askıya alınması kararı ile daha da önem kazanmıştır” dedi.

Fransa kullanımını yasakladı

Fransa, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) tehlikeli olabileceği uyarısının ardından hidroksiklorokin etken maddesinin kullanımını tamamen yasakladı. Hidroksiklorokin maddesi Fransa’daki hastanelerde yatan özellikle ağır Kovid-19 hastalarının tedavisinde sıkı kurallar altında kullanılıyordu. Ancak bazı hastalarda kalp ritim bozukluğu gibi ölüme yol açabilecek ağır yan etkilerinin görülmesi üzerine Fransa İlaç Kurumu’nun bu maddenin kullanımını durdurduğu belirtildi.

BİLİM KURULU ÜYESİ ATEŞ KARA: İlaç sayesinde başarı elde ettik

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, DSÖ’den çıkan kararın yasaklama değil, geçici süreliğine durdurma olduğuna dikkat çekti ve “Bu ilaç ülkemizdeki hastalarda erken başlanırken, bu sayede başarılı sonuçlar elde ettik. Kalp sorunu yaşayan hastalara söz konusu ilaç reçete edilmediğinden şimdiye kadar ciddi yan etki ve olumsuz durumlarla karşılaşmadık. Birkaç gün içerisinde DSÖ’nün aldığı karara ilişkin bir değerlendirme yapacağız” dedi.