‘Türkiye alt lige düşerse 5 milyar dolar çıkabilir’

‘Türkiye alt lige düşerse 5 milyar dolar çıkabilir’
İngiliz Financial Times gazetesi, hisse piyasaları için uluslararası yatırımcıların endeks sağlayıcısı olan MSCI’nın Türkiye’y bir alt lige düşürebileceği şeklindeki açıklamasını analiz etti. Gazete, bunun gerçekleşmesi...

İngiliz Financial Times gazetesi, hisse piyasaları için uluslararası yatırımcıların endeks sağlayıcısı olan MSCI’nın Türkiye’y bir alt lige düşürebileceği şeklindeki açıklamasını analiz etti. Gazete, bunun gerçekleşmesi durumunda Türkiye’den 5 milyar dolarlık yabancı para çıkışı olabileceğini yazdı

FT, yabancı yatırımcıların Türk varlıklarını alıp satmasının yerel otorite tarafından zorlaştırıldığını belirterek, Türkiye’nin MSCI endeksineki ağırlığının son yıllarda sert şekilde gerilediğini hatırlattı.

Yerel otoritelerin söz konusu önlemleri maniplasyonu engellemek için aldıklarını söylediğini, bunun devam etmesi durumunda para çıkışının kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. Gazete ayrıca, Mayıs 2020’de 3 yabancı bankaya swap yasağı getirildiğini, 2019’da TL ile ilgili olumsuz değerlendirme yaptığı için JPMorgan’a soruşturma açıldığını söyledi.

Türkiye’de yabancıların elinde bulundurduğu hisse senetlerinin değeri, 2013’te 82 milyar dolarla zirveye yükseldikten sonra Haziran ortası itibarıyla 23 milyar dolara geriledi. Gerilemenin sebebi büyük oranda TL’deki değer kaybından ötürü yaşandı.