Türkiye Avrupa’nın suç merkezi!

Türkiye Avrupa’nın suç merkezi!
Uluslararası Organize Suça Karşı Küresel İnisiyatif, Küresel Organize Suç Endeksi raporunu açıkladı. Türkiye, raporda 10 üzerinden 6.89 puanla 193 ülke içinde 12'nci sıraya, Avrupa’da ise bir numaraya yükseldi. Raporda Türkiye’de...

Uluslararası Organize Suça Karşı Küresel İnisiyatif, Küresel Organize Suç Endeksi raporunu açıkladı. Türkiye, raporda 10 üzerinden 6.89 puanla 193 ülke içinde 12'nci sıraya, Avrupa’da ise bir numaraya yükseldi. Raporda Türkiye’de devletle iç içe geçmiş kişilerin kara para akladıklarının muhtemel olduğuna da dikkat çekildi.

Yayınlanan raporda Orta Asya, Kafkaslar, Orta Doğu ve Doğu Avrupa ülkeleri için bölgesel bir finans merkezi olan Türkiye’nin, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı ile göçmen ve akaryakıt kaçakçılığından elde edilen yasadışı gelirler de dahil olmak üzere önemli kara para aklama riskleriyle karşı karşıya olduğu vurgulandı.

Son yıllarda kara para aklamayla mücadele çerçevesinde önemli iyileştirmeler yapılmış olsa da, suç gelirlerine el konulması, dondurulmuş varlıkların yönetilmesi ve ülkeye büyük miktarlarda nakit parayla giriş yapılmasına ilişkin kısıtlamaların olmamasının kara para aklamanın takibini zorlaştırdığına dikkat çekilerek “Ayrıca hükümetin kara para aklama konusundaki soruşturma faaliyetleri açıkça siyasallaşmış olmakla eleştiriliyor ve devletle iç içe geçmiş kişilerin kara para aklama operasyonlarına doğrudan ya da dolaylı olarak dahil olmaları muhtemel” ifadelerine yer verildi.

'TÜRKİYE TEHLİKELİ BİR SÜRECE GİREBİLİR'

halktv.com.tr'den Nuray Tarhan'ın haberine göre ekonomist ve veri bilimci Emre Akanak, Türkiye’de enflasyon ciddi bir problem haline gelirken, barınma ve gıdaya erişimin giderek daha da zorlaştığına dikkat çekti, “Yüksek enflasyon toplumlarda her zaman gelir transferi ve fakirleşme yaratır ve fakirleşmeyi deneyimleyen toplumlarda suç ve suç eğilimi artış gösterir. Türkiye ekonomik krizlerin de yol açtığı tehlikeli bir sürece girebilir” uyarısında bulundu.

'Cari açığın yüzde 71’inden fazlası net hata ve noksanla kapatıldı'

“Toplum ekonomi politikalarının etkisi ile sürekli fakirleşirken, eş zamanlı olarak enflasyonun üzerinde artan konut fiyatları ve kiralar ile kontrolsüz olarak artan gıda fiyatları ile karşı karşıya kalmış durumdadır. Bu durum yoksullaşmanın da ötesinde korkunç bir durumdur” diyen ekonomist ve veri bilimci Emre Akanak, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’de başka bir ülkede; hele gelişmiş ve oturmuş bir ülkede olması muhtemel olmayan birçok çarpıklığı işaret eden veri mevcut. Ancak sorunların en büyüğü ve derinliklisi, en son açıklanan cari açık verilerinde 39.4 milyar dolarlık cari açığın 28.3 milyar dolarının yani yüzde 71’inden fazlasının net hata ve noksan ile kapatılmış olması.

'KAYNAĞI BELİRSİZ SERVET SİSTEME DAHİL EDİLİYOR'

Sürekli fakirleşen toplumlarda gözlemlenen en önemli problem suçun ve suç ekonomisinin giderek artması ve toplumsal çürümenin ekonomik çürümeye eşlik etmesidir. Üstelik Türkiye’de sürekli ve tekrar eden vergi barışları ile kaynağı belirsiz servetin sisteme dahil edilmesi ve bu durumun neredeyse her yıl tekrarlanarak bir normal haline gelmesi son derece ciddi bir problem niteliğindedir.”