Türkiye ayağa kalktı

Türkiye ayağa kalktı
2019’da iki çocuğun cinsel istismara maruz kalmasına ilişkin Antalya’nın Elmalı ilçesinde görülen davada sanıkların tutuksuz yargılanıyor olmaları tepki çekti. Olay, çocukların yaşadıklarına ilişkin çizimlerin sosyal...

2019’da iki çocuğun cinsel istismara maruz kalmasına ilişkin Antalya’nın Elmalı ilçesinde görülen davada sanıkların tutuksuz yargılanıyor olmaları tepki çekti. Olay, çocukların yaşadıklarına ilişkin çizimlerin sosyal medyada paylaşılmasıyla tekrar gündeme oturdu. Siyasilerden, sanatçılara, futbol kulüplerine kadar hemen herkes tutuksuz yargılamaya isyan etti.
Elmalı Cumhuriyet Başsavcılığı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, sanıkların tutuklu yargılanmalarını talep ediyor. Hükümet yetkilileri, “Sanıkların en ağır cezayı almasını” istedi. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) hukuki süreçle ilgili inceleme başlattığını açıkladı. Davanın altıncı duruşması 17 Eylül’de yapılacak.
“Elmalı Davası” olarak bilinen olayda, iki kardeşin anneleri ve üvey babaları tarafından istismar edildiği öne sürülüyordu.
Olay, geçen yıl Haziran ayında, çocukların babaannesinin Balıkesir’de savcılığa giderek o dönem 6 ve 9 yaşında olan iki torununun cinsel istismara uğradığı iddiasıyla, anneleri Merve A. ve eşi Rahmi A.’dan şikayetçi olmasıyla ortaya çıktı.
Savcılık, babaannelerinin yanında olan ana sınıfı öğrencisi G.E.G. ile ağabeyi İ.E.G.›nin, Çocuk İzlem Merkezi’nde ifadesine başvurdu.
G.E.G. ifadesinde, annesi ve üvey babası ile birlikte isimleri F., A. ve M. olan kişilerin kendisine istismarda bulunduğunu anlattı. G.E.G. başından geçen olaylarla ilgili annesi Merve A., üvey babası Rahmi A. ve dayısı S.’den şikayetçi olduğunu söyledi.
Savcıya ifade veren ağabey İ.E.G. de maruz kaldıkları cinsel istismarı ve fiziksel şiddeti doğruladı.
Çocuklar, başlarına gelenleri deftere yaptıkları çizimlerle de anlatmaya çalıştı. Bu resimler de soruşturma dosyasına girdi.
Yürütülen soruşturma kapsamında anne Merve A. ile üvey baba Rahmi A. 16 Ekim 2020’deki ilk duruşmada tutuklandı.
Olaya ilişkin davanın üçüncü duruşması 6 Ocak günü Elmalı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Merve A., ifadesinde, “Çocuklarımın dolduruşa gelerek yalan beyanda bulunduklarını düşünüyorum. Suçlamaları kesinlikle kabul etmiyorum. Tahliyemi ve beraatımı istiyorum” dedi.
Rahmi A. da “Çocuklara biz bir şey yapmadık. Suçlamaları kesinlikle kabul etmiyorum. Bu aşamada tahliyemi ve beraatımı istiyorum” diye konuştu.
İfadelerinin ardından sanıklar Merve A. ve Rahmi A., adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Anne ve üvey babanın yurt dışına çıkmaları yasaklandı. Duruşma ertelendi.

YENİ YARGI PAKETİNE TEPKİ

Çocukların avukatı Gülşah Ekin Taş ise Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, yeni yargı paketine değinerek, “Bu yargı paketi Meclis’ten geçerse istismarcıların yüreğine su serpilecek” yorumunu yaptı:
“Bu yargı paketi diyor ki, çocukların beyanı değil; somut deliller esas alınmalıdır” diyen Taş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Mesela bir tanığın olması… İstismarın tanığı olur mu? Suçlular zaten gizli yerler arıyorlar çocukları istismar etmek için. Fiziksel konularla ilgili raporlar, somut delil sayılıyor ama ruh sağlıkları ile ilgili raporlar neden sayılmıyor? Bir istismarcı ne diyor biliyor musunuz bir davada: ‘Bu yargı paketi çıkarsa benim cezayı düşersiniz.’”

TARKAN: ARTIK İCRAAT İSTİYORUZ

Pop müzik yıldızı Tarkan ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın “Takibini sürdüreceğiz” yönündeki açıklamasına tepki gösterdi.
Twitter’da bir paylaşım yapan Tarkan, “Bunlar her zamanki altı boş laflar, vaatler. Bu kaçıncı takipsiz kalan dava ve kaçıncı cezası verilmeyen, serbest bırakılan sapıklar. İcraat istiyoruz, sonuç istiyoruz artık” diye yazdı.
Tarkan, çocuklara yönelik şiddetin önlenmesi için “gerekeni yapmaya hazır olduğunu” da sözlerine ekledi.

FUTBOL KULÜPLERİNDEN TEPKİ

Olayla ilgili tepkiler sosyal medyanın da gündemindeydi. #ElmalıDavası etiketiyle yapılan paylaşımlar Twitter gündeminde ilk sırada yer aldı.
Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’un da aralarında olduğu çok sayıda futbol kulübü, Elmalı Davası’na dair paylaşımlarda bulundu.