Türkiye büyüdü, çalışan küçüldü

Son Güncellenme Tarihi: Eylül 1, 2022 / 07:15

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2022 yılı ikinci çeyrek sonuçlarını açıkladı. Ekonomi ikinci çeyrekte yüzde 7,6 büyüdü. Büyümeye hanehalkı harcamaları 13,6 puan katkı verirken, net ihracatın katkısı ise 2,7 puan oldu. Ekonomi, dönemsel bazda ise yüzde 1,5 büyüme beklentisine karşın yüzde 2,1 büyüdü.

Yıllık bazda hane halkı tüketimi yüzde 22,5, kamu harcamaları yüzde 2,3 ve yatırımlar yüzde 4,7 arttı.

Kişi başına GSYH, 2021’de cari fiyatlarla 86 bin 144 lira, dolar cinsinden ise 9 bin 592 dolar olarak hesaplandı.

İLK ÇEYREK BÜYÜMEYE REVİZE
İlk çeyrekte yüzde 7,3 olarak gerçekleşen büyüme yüzde 7,5 olarak revize edildi. TÜİK 2021 için daha önce yüzde 11 olarak açıkladığı büyümeyi yüzde 11.4 ve 2020 için daha önce yüzde 1.8 olarak açıkladığı büyümeyi yüzde 1.9 olarak revize etti.

SANAYİDE %7,8; HİZMETTE %18,
TÜK verilerine göre; GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2022 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 26,6, hizmet faaliyetleri yüzde 18,1, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 11,0, sanayi yüzde 7,8, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 5,3, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 4,1, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 1,9 ve kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 1,7 arttı. Tarım, ormancılık ve balıkçılık yüzde 2,9 ile inşaat sektörü ise yüzde 10,9 azaldı.

Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, 2022 yılının ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 114,6 artarak 3 trilyon 418 milyar 967 milyon TL oldu. GSYH’nin ikinci çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD Doları bazında 219 milyar 335 milyon olarak gerçekleşti.

İŞGÜCÜNÜN PAYI DÜŞTÜ, İŞLETME KÂR PAYI YÜKSELDİ
İkinci çeyrek GSYH verilerinde dikkat çekici bir başka gelişme de gayrisafi katma değer içindeki işgücü ödemelerinin payının önceki çeyrekte yüzde 31,5, bir önceki yıl aynı çeyrekte yüzde 32,6 düzeyindeyken, ikinci çeyrekte yüzde 25,4’e gerilemesi oldu. İşletmelerin karı olarak nitelenebilecek net işletme artığı/karma gelirin payı ise bir önceki çeyrekte yüzde 47,6, bir önceki yıl aynı çeyrekte yüzde 49,2 düzeyindeyken, bu çeyrekte yüzde 54,0’a yükseldi.

‘BÜYÜME’Lİ SOYGUN DÜZENİ
İkinci çeyrek büyüme rakamlarını değerlendiren ekonomistler veriler üzerinden sermaye ile işgücünün gelirden aldığı payı paylaştı. T24 yazarı ekonomist Uğur Gürses’in paylaşıma göre sermayenin aldığı pay son 6 yılda sürekli artarken işgücünün aldığı pay da sürekli azaldı. Sermayenin aldığı pay 2016’da yüzde 41.1 iken bu oran artarak 2022’de yüzde 50’ye yükseldi. İşgücünün aldığı pay ise 2016’da yüzde 40.5 iken bu oran azalarak 2022’de yüzde 25.4’e geriledi. Ekonomist Uğur Gürses veriye ilişkin “Türkiye Modeli” derken Gürses’in grafiğini paylaşan Uğur Emek ise “Soygun düzeni” dedi. Sermayenin aldığı pay 2016’da yüzde 41.1 iken bu oran artarak 2022’de yüzde 50’ye yükseldi. İşgücünün aldığı pay ise 2016’da yüzde 40.5 iken bu oran azalarak 2022’de yüzde 25.4’e geriledi.

İŞ DÜNYASI UMUTLU
İş dünyası temsilcilerinden yapılan değerlendirmelere göre iş dünyası ikinci çeyrek büyüme performansından memnun. Dunya.com’un aktardığına göre yorumlar şöyle:

· DEİK Başkanı Nail Olpak: Açıklanan olumlu veri, son iki çeyrekte küresel anlamda ivme kaybına rağmen 2022 yıllık büyüme hedefi olan yüzde 5’lik büyümenin yakalanabileceğini, hatta bu hedefin üzerine çıkabileceğimizi gösteriyor.

· MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı: Türkiye ekonomisinin yüzde 7,6 oranında büyüme kaydetmiş olmasını oldukça değerli buluyoruz.

· İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan: İSO olarak her ay açıkladığımız Türkiye İmalat PMI verileri ile Avrupa’dan gelen resesyon haberlerinin ihracatımızda yaratabileceği olası olumsuzluklar, ekonomimizin büyümesinde de bir ivme kaybı olabileceğini işaret etmektedir. İçinde bulunduğumuz çeyrekteki bu öncü göstergeler, bize sanayinin güncel sorun ve beklentilerinin bitirilebilmesinin, sanayimizin büyümeye istikrarlı katkısını sürdürebilmesi açısından ne kadar önem arz ettiğini ortaya koymaktadır.

· İTO Başkanı Şekib Avdagiç: Bizi memnun eden asıl husus en yakın ticaret partnerimiz Avrupa’da işlerin durgunlaştığı bir dönemde dahi ekonomik büyümemizin yatırım ve ihracat kalemleri tarafından desteklenmesidir.

· ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran: Önümüzdeki süreçte enflasyonu düşürerek büyümeyi kalıcı ve sürdürülebilir hale getirerek toplumsal refahı sağlayabiliriz.

· ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın: Ekonomimizin büyüyerek refah seviyemizin artması için istikrar ve güven ortamının ne kadar önemli olduğunu bir kere daha vurgulamak istiyoruz.

· İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister: İhracatçılarımızın en çok finansmana ulaşım konusunda beklentileri bulunuyor. Resesyon riskine karşı alternatif pazar çalışmaları ve yüksek katma değerli üretim yatırımları önem arz ediyor.

NEBATİ’YE GÖRE BÜYÜME DENGELİ
Çalışanların milli gelirden aldığı pay tarihi düşük seviyelere gerilerken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den “dengeli büyüdük” açıklaması geldi. Bakan Nebati, ekonomik büyüme rakamlarına ilişkin Twitter’dan paylaştığı mesajda “Ekonomimiz yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda reel olarak ilk çeyrekteki kuvvetli büyüme performansımızın da üzerinde yüzde 7,6 büyümüştür. Böylece Türkiye, verisi açıklanan OECD ve G20 ülkeleri içerisinde yılın ikinci çeyreğinde en yüksek büyüme kaydeden ikinci ülke olmuştur” dedi. Bakan, “İkinci çeyrekte sadece kuvvetli büyüme performansı göstermedik, aynı zamanda 5 çeyrektir devam eden dengeli büyümeyi bu dönemde de sürdürdük” iddiasında bulundu.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top