Türkiye, çocukların en sağlıksız beslendiği ülkeler arasında

Türkiye, çocukların en sağlıksız beslendiği ülkeler arasında
1990 ve 2018 yıllarının verileriyle yapılan bir küresel beslenme alışkanlıkları araştırmasında, Türkiye, çocukların en sağlıksız beslendiği ülkeler arasına girdi.ABD’nin Tufts Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar,...

1990 ve 2018 yıllarının verileriyle yapılan bir küresel beslenme alışkanlıkları araştırmasında, Türkiye, çocukların en sağlıksız beslendiği ülkeler arasına girdi.

ABD’nin Tufts Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, 185 ülkeden topladıkları verilerle 1990 yılından bu yana beslenme alışkanlıklarında yaşanan değişimi inceledi. 1990 ve 2018 yıllarının verilerinin karşılaştıran araştırmacılar, beslenme alışkanlıklarında yalnızca “küçük ama anlamlı” bir ilerleme olduğu bulgusuna ulaştı.

İngiliz Daily Mail gazetesinin derlediği habere göre, araştırmacılar, beslenme alışkanlıklarını 0 ile 100 arasında değişen bir skalada puanladı. 100’ün en sağlıklı beslenmeye işaret ettiği puanlama sonucunda, incelenen 185 ülkenin sadece 10 tanesi 50’den daha yüksek bir değer alabildi. Ortalama bir insanın beslenme kalitesi 1990’da 38.8 olarak ölçülürken, 2018’de bu rakam 40.3’e yükseldi.

GÜNEY ASYA, EN SAĞLIKLI BESLENEN BÖLGE
Bölgesel bazda bakıldığında, Güney Asya ülkelerinin 45.7’lik puanlamayla en sağlıklı beslenme alışkanlığına sahip olduğu tespit edildi. Vatandaşlarının en sağlıklı beslendiği ülke ise, 1980’den bu yana 12 puanlık bir artış kaydeden İran oldu.

ÇOCUKLAR KÖTÜ, YETİŞKİNLER ORTALAMAYA YAKIN
ABD, tıpkı 1990’daki araştırmada olduğu gibi bir kez daha en sağlıksız beslenen ülkeler arasına girdi. Türkiye ise çocukların beslenme alışkanlarının en kötü olduğu ülkeler arasına bulunurken, yetişkinlerin beslenmesi bakımından dünya ortalamasına yakın bir performans sergiledi. Beslenme alışkanlıkları bakımından en kötü ülkelerin ise Brezilya ve Mısır olduğu tespiti yapıldı.