Türkiye ‘çok yüksek riskli’ çıktı

Türkiye ‘çok yüksek riskli’ çıktı
Şeffaflık ve yolsuzluk alanlarında faaliyet yürüten Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International), Hükümet Savunma Dürüstlük Endeksi’ni yayınladı.Hükümetlerin kontrolündeki savunma ve güvenlik sektörlerindeki...

Şeffaflık ve yolsuzluk alanlarında faaliyet yürüten Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International), Hükümet Savunma Dürüstlük Endeksi’ni yayınladı.

Hükümetlerin kontrolündeki savunma ve güvenlik sektörlerindeki yolsuzluk riskini inceleyen araştırmada Türkiye, “çok yüksek riskli” kategoride yer aldı. Bu kategorideki ülkelerde, kurumların yolsuzluğa çok az direnç gösterdiği belirtiliyor. Türkiye endeksin pek çok alt başlığında sıfır puan aldı.

Bunlar arasında yolsuzluk karşıtı politikalar, etik kurallarına uyumun denetlenmesi, savunma gelirlerinin denetlenmesi, risk yönetimi, örgütlü suçlarla mücadele, istihbarat servisinin denetimi, gizli harcamalar, yasamanın bilgiye erişimi, yolsuzlukları ifşa edenlere güvence sağlanması ve yolsuzlukların yargılanması da bulunuyor. Raporda yasal olarak Türkiye’de savunma sektörünün denetimine yönelik yetkinin Meclis’te olmasına rağmen sektörün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlarıyla şekillendiği belirtiliyor.

YENİ ZELANDA ÇOK DÜŞÜK RİSKLİ
Rapora destek veren iki ülke de düşük riskli olarak tanımlanırken çok düşük riskli kategoride yer alan tek ülke Yeni Zelanda oldu. Türkiye’nin bulunduğu kategoride Çin, Zimbabve ve Meksika gibi ülkeler de var. Avrupa’dan Türkiye dışında yalnızca Karadağ bu kategoride yer alıyor. Kritik seviyede ise Mısır, İran, Irak, Katar, Venezuela ve Azerbaycan var.