Türkiye demokrasisine güven 10 üzerinden 4

Türkiye demokrasisine güven 10 üzerinden 4
Ankara Enstitüsü ve İstanbul Politikalar Merkezi, ülkedeki devlet, güvenlik, yargı gibi kurumlara güveni ve vatandaşın kaygılarını araştıran “Türkiye’de Demokrasi, Güvenlik ve Devlet Algısı” isminde bir çalışma hazırladı....

Ankara Enstitüsü ve İstanbul Politikalar Merkezi, ülkedeki devlet, güvenlik, yargı gibi kurumlara güveni ve vatandaşın kaygılarını araştıran “Türkiye’de Demokrasi, Güvenlik ve Devlet Algısı” isminde bir çalışma hazırladı. Katılımcıların, Türkiye demokrasisine 0 ile 10 arasında bir puan vermeleri istendiğinde Türkiye ortalamasının 4,4 çıkması dikkat çekti.

Katılımcıların yüzde 67,5’i mahkemeye düşerse haksızlığa uğrayacağını ve yüzde 60,7’si Türkiye’de demokrasinin ortadan kalkmasından korktuğunu söyledi.
İlgili araştırma şu şekilde:
“Katılımcılara yönetime ilişkin kanaatleri sorulduğunda seçimler konusunda ciddi bir uzlaşma görülmekte ve katılımcıların yüzde 72,5’i “Türkiye’nin sorunlarını ancak seçimle iş başına gelmiş bir hükümetin çözebileceği”ni söylemektedir. Buna paralel bir şekilde, katılımcıların yüzde 78’i “Türkiye’deki sorunları ancak bir askeri rejim çözebilir” önermesine katılmamaktadır.

Katılımcıların sadece yüzde 45,7’si “Batı ülkelerindeki demokratik kuralların Türkiye’ye uygun olduğu”nu düşünmektedir. Katılımcıların azımsanmayacak bir kısmı (yüzde 39) “Batı ülkelerindeki tüm demokratik kurallar, Türkiye’de de uygulanmalıdır” önermesine katılmamaktadır.

“Devletin güvenliğinin haklardan önce geldiğini” söyleyen katılımcıların oranı yüzde 40,9’dur. Katılımcıların yüzde 21,2’si “Türkiye’nin sorunlarını çözmek için kanun ve kuralların dışına çıkılabileceği”ni belirtmiştir.

Katılımcıların yüzde 38,4’ü “güçlü bir liderin iş başında olmasının demokrasiden daha önemli olduğu”nu söylemiştir. Bu görüş en fazla AK Partili katılımcılar tarafından desteklenmektedir.”