Türkiye, gelmiş geçmiş en kötü enflasyon dinamiğini yaşıyor

Türkiye, gelmiş geçmiş en kötü enflasyon dinamiğini yaşıyor
Türkiye’nin en önemli iktisatçılarından biri olan Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cevdet Akçay, Türkiye’nin gelmiş geçmiş en kötü enflasyon dinamiğine sahip olduğunu, 2001 krizinden sonraki enflasyonla dahi mukayese edilemeyeceğini...

Türkiye’nin en önemli iktisatçılarından biri olan Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cevdet Akçay, Türkiye’nin gelmiş geçmiş en kötü enflasyon dinamiğine sahip olduğunu, 2001 krizinden sonraki enflasyonla dahi mukayese edilemeyeceğini söyledi. Prof. Dr. Cevdet Akçay, ‘’Bu kur artışının mantıklı bir iktisadi sebebinin olduğu ikna konusunda başarı şansınız sıfır. Bu enflasyon dinamiği benim gördüğüm en kötü enflasyon dinamiği. Daha yüksek düzeyleri gördük enflasyonda ama dinamik anlamında bu kadar kötüsünü görmedik” dedi.

Dünya’dan Burcu Göksüzoğlu’na konuşan Akçay’a göre en önemli bozulma göreceli fiyatlarda yaşanıyor. Prof. Dr. Cevdet Akçay enflasyonun gelmiş olduğu durumu endişeyle izlediğini söyleyerek, “Benim tüylerim diken diken oluyor, nasıl paniklemiyorlar enflasyon için diye. Enflasyon için paniklemiyorlar başka şeyler için panikliyorlar. Eminim yönetim kur için panikliyor” dedi.

Uzun yıllardır enflasyon dinamiklerini incelediğini söyleyen Akçay, “Bu enflasyon dinamiği benim gördüğüm en kötü enflasyon dinamiği. Daha yüksek düzeyleri gördük enflasyonda ama dinamik anlamında bu kadar kötüsünü görmedik” sözleriyle yaşananları özetledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘düşük faiz’ açıklamalarının ardından bu politikayı izleyen Merkez Bankası’nın faiz artırımına gitmesinin çok bir anlamının kalmadığını belirten Akçay, ‘’Gerekirse faiz de artırırız lafını biz duymuyoruz. Bugün bu ortamda faiz artırmanın çok fazla bir anlamı yok aslında. Faiz artırabileceğinizi göstermek ve belki semboliklerle başlayıp enflasyonun düşüşüyle beraber biraz daha sert hareket etmek daha az maliyetli olabilir. Bir gün bir para politikası devreye sokmak zorundasınız’’ dedi.