Türkiye ile Ukrayna birlikte İHA fabrikası kuruyor

Son Güncellenme Tarihi: Aralık 14, 2021 / 08:36

Kiev yakınlarında Ukrayna-Türkiye ortaklığı ile inşa edilmekte olan bir fabrikada, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii şirketi tarafından geliştirilen ANKA tipi insansız hava araçları üretilecek.

Gazeta.ru haber sitesinin aktardığına göre, Ukrayna’nın doğusundaki Donbass’ta süren çatışmaların sona erdirilmesi için oluşturulan temas grubunun Ukrayna sözcülerinden Aleksey Arestoviç, Ukrayna’nın başkenti Kiev’in yakınlarında inşa edilmekte olan insansız hava aracı (İHA) fabrikasına ilişkin, “Şu an Vasilkov şehrinde bir fabrika inşa ediliyor. Bu fabrikada Ukrayna-Türkiye işbirliği ile insansız hava araçları üretilecek. Bunlardan birisi de ANKA tipi ağır insansız hava aracı” dedi.

Sputnik’in haberine göre Arestoviç, “Üretilecek insansız hava araçlarında Ukrayna motorları kullanılacak, araçların gövdeleri ve diğer geri kalan kısımlarıysa Türk üretimi olacak” diye ekledi. “İleride bu fabrikada Ukrayna’nın geliştirdiği insansız hava araçları da üretilecek” diyen Arestoviç, söz konusu fabrikada, diğer insansız ve insanlı hava araçlarına karşı eyleme geçebilecek İHA’ların da üretilebileceğini kaydetti. Kiev yakınlarında yer alacak bu fabrikanın, ilk insansız hava araçlarını, 2022 sonunda üretmiş olmasının planlandığını da ekledi.

BAYRAKTAR VE JAVELİN KULLANIMI GİZLİ BİLGİ KAPSAMINDA
Resmi verilere göre geçen sene aralık ayında Ukrayna’nın elinde, Bayraktar tipi altı insansız hava aracı bulunuyordu. Türkiye yapımı bu araçların, Kiev tarafından ülkenin doğusunda çatışmaların sürdüğü alanda kullanıldığı biliniyor. Rusya tarafı da bu konuda pek çok kez endişelerini dile getirdi.

Bunun yanında Ukrayna Genelkurmayı da ülkenin doğusunda çatışmaların sürdüğü Donbass bölgesinde Bayraktar insansız hava araçları ve ABD yapımı Javelin tanksavar füze sistemlerinin kullanımını, gizli bilgi kapsamına aldı ve bu bilgilere erişimi kısıtladı.

RUSYA, TÜRKİYE’Yİ UYARMIŞTI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, konu daha önce gündeme geldiğinde, “Tüm ilgili ülkelere, Türkiye de bunlardan biri, mevcut durumu, Kiev rejiminin ebedi militarist açıklamalarını incelemelerini tavsiye ettiğimizi ve bu militarist eğilimleri teşvik etmemeleri konusunda uyardığımızı belirtmek isterim”  açıklamasını yapmıştı.

Putin’den G7 ülkelerine sert yanıt

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, G7 Dışişleri Bakanları toplantısında, ülkesine yönelik yaptırım uyarılarına sert yanıt verdi. Putin, ülkesinin “şeytanlaştırılmaya” çalışıldığını savundu. Putin, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmek gibi bir gündemi olmadığının altını çizdi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top