Türkiye ile Yunanistan ‘nerede kalmıştık’ dedi

Türkiye ile Yunanistan ‘nerede kalmıştık’ dedi
Ankara’da Avrupa ülkelerinin büyükelçileri ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üye olma konusundaki niyetinde bir değişiklik olmadığı mesajını verdi. Uzun vadeli bakış...

Ankara’da Avrupa ülkelerinin büyükelçileri ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üye olma konusundaki niyetinde bir değişiklik olmadığı mesajını verdi. Uzun vadeli bakış açısıyla hareket ettiklerini belirten Erdoğan, olumlu gündem oluşturmak ve AB ile ilişkileri rayına yeniden oturtmak için hazır olduklarını vurgulayarak, Avrupa’dan da aynı tavrı göstermesini beklediklerini kaydetti.
Zorlu geçen bir senenin ardından 2021 yılında ilişkilerin düzelmesini sağlamanın tarafların elinde olduğunu aktaran Erdoğan, AB ile ilişkiler konusunda düzenli zirvelere ve üst düzey diyalog toplantılarına tekrar başlamanın faydalı olacağını vurguladı. Erdoğan, bu bağlamda AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in, ay sonunda Türkiye’yi ziyaret edecek olmalarının da önemli olduğunu ifade etti.
ÜYELİK ÇABALARINA AVRUPA’DAN KARŞILIK ALINMADI
Ankara’nın tam üyelik yönündeki çabalarına rağmen Avrupa‘dan karşılık alınamadığını da vurgulayan Erdoğan, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sonrasında bazı Avrupa ülkelerinin liderlerinin darbeye çanak tuttuğunu da ileri sürdü.
Türkiye’nin AB’ye adaylık sürecinin 60 yıllık bir geçmişi olduğunu da hatırlatan Erdoğan, 2002 yılında Kopenhag Kriterleri’ni “Gerekirse Ankara kriterleri olarak benimseyip yola devam edeceklerini” söylediğini de hatırlattı.
AB’nin tutumunu “Stratejik körlük” olarak niteleyen Erdoğan, bu tavrın en somut göstergesinin Doğu Akdeniz ve Kıbrıs meselesinde yaşanan gelişmeler olduğunu savundu. Cumhurbaşkanı, her iki konuda da Türkiye‘nin haksızlıklara uğradığını savundu. Akdeniz’de yaşanan gerilimden Atina’yı sorumlu tutan Erdoğan, Yunanistan ile 25 Ocak’ta başlayacak görüşmelerin, gerilimi geride bırakan yeni bir dönemin habercisi olmasını dilediklerini söyledi.

Yunanistan Başbakanı: 2021’de Türk-Yunan ilişkileri daha iyi olacak

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 25 Ocak’ta yeniden başlatılacağı açıklanan istikşafi görüşmelerin öncesinde Yunan Antena TV kanalına verdiği özel mülakatında, Türk-Yunan ilişikilerini değerlendirdi.
Türk-Yunan ilişkilerinin 2021 yılında 2020 yılına oranla daha iyi bir düzeye geleceğine inandığını söyleyen Miçotakis, 2016 yılında kesilen ve 25 Ocak’ta tekrar başlayacak olan istikşafi görüşmelerin 61.turu için “Bu görüşmelerin başlatılmasını en başından beri arzu ediyorduk. Türkiye ile oturup konuşmak, hiç konuşmamaktan çok daha iyidir. Önemli olan bu görüşmelerin bir çerçevesi olmasıdır. Türkiye ile aramızdaki Ege ve şimdi de Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanlarının belirlenmesini amaçlıyoruz” dedi.