TÜRKiYE KIPKIRMIZI

TÜRKiYE KIPKIRMIZI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3.5 saat süren kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Erdoğan, son günlerde artışa geçen vaka ve ölüm sayıları nedeniyle yeni tedbirler aldıklarını açıkladı. Kurallara hassasiyetle...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3.5 saat süren kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Erdoğan, son günlerde artışa geçen vaka ve ölüm sayıları nedeniyle yeni tedbirler aldıklarını açıkladı. Kurallara hassasiyetle riayet edilmesini isteyen Erdoğan “Herkesin polisi kendi aklı ve vicdanı olmak zorundadır” dedi. Erdoğan, çok yüksek riskli grubu teşkil eden kırmızı kategorideki illerin sayısının nüfusun yüzde 80’nini oluşturan 58 şehre ulaştığını belirtti. Erdoğan yeni tedbirleri şöyle sıraladı:

  • Türkiye’nin tamamında sokağa çıkma sınırlaması akşam 21.00 ve sabah 05.00 olarak haftanın her günü devam edecek.
  • Kırmızı kategorideki illerde sadece pazar günü uygulanan sokağa çıkma sınırlaması artık cumartesi ve pazar günü olarak sürecek.
  • Lokanta ve kafe gibi işletmeler renk ayrımı olmaksızın tüm Türkiye’de yüzde 50 kapasite ve belirlenen kurallara uygun şekilde çalışabilecek.
  • Kapanma saati sonrası ve sokağa çıkma sınırlamasındaki paket servis hizmeti mevcut haliyle devam edecek.
    -Ramazan ayı boyunca, ülke genelinde hafta sonları sokağa çıkma sınırlaması uygulayacağız.
    -Ramazan ayı boyunca ülke genelinde toplu iftar ve sahur gibi etkinlikler gerçekleştirilmeyecek.
  • Sadece ramazan boyunca Türkiye genelinde lokanta ve kafe gibi işletmelerin hizmetleri paket servisle sınırlandırılacaktır.
    -Nisan ve mayıs aylarında normalleşme ve ücretsiz izin uygulaması kapsamında sigorta primi desteğinden yararlanamayan lokanta ve kafe çalışanlarımızın da prim yüklerini üstlenecek ve ayrıca bunlara kişi başı 1500 lira nakdi ödeme yapacağız.
    ESNAFA VERİLEN ÇALIŞMA SÜRESİ 15 GÜN
    Günlük vakaların 30 bin seviyesine dayandığı Kasım ayında da benzer kısıtlama kararı alınmıştı. Kasım ayıyla dün açıklanan kararlar arasındaki tek fark esnafın Ramazan ayının başlamasına kadarki süre zarfından hafta içi açık olması. Ramazan ayıyla birlikte sadece paket servise dönecek olan esnaf, Kasım ayındaki önlemlerden sonra destek alamadığı için aylarca isyan etmişti.

Çok yüksek riskli il sayısı 17’den 58’e çıktı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından Erdoğan’ın basın toplantısında duyurduğu koronavirüs risk haritasını paylaştı. Koca haritayla paylaştığı notunda, “Bu haritayı maviye çevirmek elimizde. Aşı programı toplum bağışıklığını sağlayana kadar mücadele etmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Sadece bir ay önce 26 Şubat’ta çok yüksek riskli il sayısı 17 olarak açıklanmıştı. Bakan Koca’nın paylaştığı Covid-19 risk değerlendirme haritasına göre İstanbul, Ankara ve İzmir çok yüksek riskli (kırmızı) kategoride yer aldı. Türkiye genelinde düşük riskli (mavi) kategoride yer alan tek il Şırnak oldu.
Hakkari, Van, Bitlis, Muş, Batman, Siirt, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Uşak, Covid-19’da orta riskli (sarı) iller oldu. Ağrı, Kars, Bingöl, Tunceli, Kahramanmaraş, Adana, Hatay, Kırşehir, Afyonkarahisar, Burdur, Denizli, Manisa Covid-19’da yüksek riskli iller kategorisine girdi.

YÜZ YÜZE EĞİTİMDE İL BAZLI KARAR DÖNEMİ
Cumhurbaşkanı açıklamasında eğitime yer vermezken, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) bir açıklama geldi. MEB “Yüz yüze ve uzaktan eğitimle ilgili uygulamalar, daha önce açıklamış olduğumuz kriterler doğrultusunda valiliklerimizin koordinasyonundaki il hıfzıssıhha kurullarının kararlarına göre devam edecek” denildi. Açıklamada ayrıca, “Okullardaki sınav uygulamaları ise açıklanan takvim doğrultusunda devam edecektir. Yüz yüze eğitime katılım veli rızasına bağlı olarak gerçekleştirilecektir” ifadeleri yer aldı.