Türkiye siyasetinde bir ilk: Uzlaşma örneği

Türkiye siyasetinde bir ilk: Uzlaşma örneği
Altılı Masa’nın hükümet programı niteliğindeki Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni değerlendiren uzmanlar, altı farklı siyasi partinin bir metin üstünde uzlaşabilmesinin, içerikten bağımsız olarak Türkiye siyaset tarihi...

Altılı Masa’nın hükümet programı niteliğindeki Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni değerlendiren uzmanlar, altı farklı siyasi partinin bir metin üstünde uzlaşabilmesinin, içerikten bağımsız olarak Türkiye siyaset tarihi açısından bir ilk olma özelliği taşıdığına işaret etti.

USLU: BÜYÜK İŞ BAŞARILDI
DW Türkçe’nin haberine göre siyaset bilimci ve siyasi strateji uzmanı İbrahim Uslu, hem demokrasi tarihinde hem de siyasal iletişim tarihinde örneği olmayan bir metnin açıklandığına dikkat çekti. Uslu, “Partiler seçim beyannamesi açıklardı. Bundan önceki cumhurbaşkanlığı seçiminde de 2018’de de bunun örneği yok. Demokrasi tarihi açısından bu ilk. Çok büyük bir iş başarıldı, demokrasi kültürü ve uzlaşı kültürü açısından” değerlendirmesini yaptı.

“SEÇMEN MASADAN KALKMALARINA İZİN VERMİYOR”
“Suriyelilerle ilgili uzlaşılamaz” denildiğine işaret eden Uslu, “Ancak uzlaşıldığını gördük, göç ile ilgili detaylı bir program açıkladıklarını gördük. Milli Eğitim konusunda ‘imam hatip konusunda uzlaşamazlar kavga çıkar’ deniyordu. Onlarda da hiçbir kavga çıkmadı, hatta eğitimi kökten değiştirecek sistem modeli önerildi” ifadelerini kullandı. Uslu, “Masadan kimse kalkmaya cesaret edemiyor. Seçmen kavgaları gördüğü halde zorlamaya devam ediyor” öngörüsünde bulundu.



TOSUN: HALK SICAK BAKAR
Siyaset bilimci Prof. Dr. Gülgün Erdoğan Tosun da Altılı Masa’nın programının “Başka bir Türkiye mümkün” sloganının altını çizdiğini vurguladı. Metinde ülkede çeşitli kesimlerin yaşadığı sorunların hemen hemen hepsine yönelik bir vaat bulunduğunu kaydeden Tosun, en önemli somut projelerden birini “tek adam yönetiminden birlikte yönetime dönüşün” hedeflenmesi olarak gösterdi. Tosun, metindeki pek çok maddeye sadece Altılı Masa üyelerinin değil aynı zamanda dışarda kalan Emek ve Özgürlük İttifakı partilerinin ve seçmenlerinin de sıcak bakacağını düşündüğünü söyledi.