“Türkiye, Suriye’den çekileceğine dair güvence verdi”

“Türkiye, Suriye’den çekileceğine dair güvence verdi”
Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Lavrentyev, Türk temsilcilerin Rus tarafına, ilk fırsat oluştuğunda askerlerinin Suriye’den ayrılacağına dair güvence verdiklerini açıkladı.Lavrentyev, Kazakistan’ın başkenti Nursultan’da...

Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Lavrentyev, Türk temsilcilerin Rus tarafına, ilk fırsat oluştuğunda askerlerinin Suriye’den ayrılacağına dair güvence verdiklerini açıkladı.

Lavrentyev, Kazakistan’ın başkenti Nursultan’da yapılan Astana formatındaki Suriye konulu görüşmeler sonunda basın toplantısı düzenledi. Sputnik’in haberine göre, Lavrentyev, görüşmelere katılan Türk temsilcilerin Rus tarafına, ilk fırsat oluştuğunda askerlerinin Suriye’den ayrılacağına dair güvence verdiklerini ifade etti.

Rus diplomat, “Türk ortaklarımız sürekli olarak Suriye’nin toprak bütünlüğünden, Suriye’nin birliğinden, bağımsızlığından yana olduklarını, orada geçici olarak bulunduklarını ve imkanlar el verdiğinde oradan ayrılacaklarını beyan ediyor, vurguluyor” açıklamasını yaptı.

Rusya’nın İdlib’deki teröristlerle mücadelede Türkiye’ye yardım etmeyi önerdiğini, Ankara’nın bu konuyu değerlendirdiğini de belirten Lavrentyev, Rusya’nın önümüzdeki yıl garantör ülkelerin (Rusya, Türkiye ve İran) ‘Astana formatı’ çerçevesindeki ortak eylemleri sayesinde İdlib›i nihai olarak teröristlerden kurtarmanın mümkün olmasını umduğuna dikkat çekti.

Rus diplomat, “Önümüzdeki yılın bu konuda olumlu sonuçlar getirmesini ve İdlib topraklarından gelen bu terör tehdidinden kurtulabileceğimizi umuyoruz. Bunun Astana formatındaki ortak eylemlerimiz sayesinde olacağını vurgulamak isterim” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirmek için belirli çabalar gösterdiğini kaydeden Lavrentiyev, “Fakat ne yazık ki bu süreç gerçekten çok uzadı ve Mart 2019’da varılan anlaşmalara hala ulaşamıyoruz. Ve bu her şeyden önce militanların İdlib’in güney kesiminden M-4 otoyolunun ötesine çekilmesi ve bu yolun her iki tarafında Türk ve Rus gözlem noktalarının yerleştirilmesi ile ilgili” dedi.

Dışişleri, “Çekilmeye” değinmedi

Rusya’dan, “Türkiye, Suriye’den çekilme güvencesi verdi” açıklaması gelirken Dışişleri Bakanlığı aynı toplantıya ilişkin yaptığı açıklamada “Çekilme” konusuna değinmedi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre toplantıda, siyasi süreçteki son gelişmeler, İdlip’teki durum, insani yardımlar ve terörizmle mücadele konuları ele alındı. Açıklamada, özetle şunlar vurgulandı:
“Taraflar, Suriye’nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğüne yönelik güçlü taahhütlerini yinelemişler, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesinde sükunetin korunmasının önemini vurgulamışlar ve sahadaki insani durumun düzeltilmesi için daha fazla çaba gösterilmesi konusunda mutabık kalmışlardır.

Taraflar, terörle mücadele bahanesiyle hayata geçirilmeye çalışılan gayrı-meşru öz yönetim teşebbüslerinin kabul edilemez olduğunun altını çizmişlerdir. Taraflar, Suriye ihtilafına BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı uyarınca siyasi sürecin ilerletilmesine bağlılıklarını teyit etmişlerdir.