Türkiye, Toyota’nın eklektik üssü oluyor

Türkiye, Toyota’nın eklektik üssü oluyor
Toyota Avrupa CEO’su Matt Harrison, 2035’te karbon nötrlüğüne giden yolculuklarının sadece elektrikli değil eklektik olacağını belirterek, “Yani Avrupa’da hepsi aynı hedefe giden birden fazla teknoloji ve yakıtı birlikte...

Toyota Avrupa CEO’su Matt Harrison, 2035’te karbon nötrlüğüne giden yolculuklarının sadece elektrikli değil eklektik olacağını belirterek, “Yani Avrupa’da hepsi aynı hedefe giden birden fazla teknoloji ve yakıtı birlikte kucaklayacağız” dedi. Bu hedef doğrultusunda Toyota, Avrupa’ya özel Türkiye ve İngiltere fabrikasında E3 mimarisinde yeni nesil hibrit, şarjlı hibrit ve elektrikli modeller üretecek.

HİBRİTİN yaratıcısı olan ve 25 yıldır elektrikli araç üretimi konusunda önemli bir tecrübeye sahip Japon otomotiv devi Toyota, Avrupa’daki geleceğini Brüksel’de 3’üncüsünü düzenlediği Kenshiki Forumu’nda anlattı. Gazete Pencere’nin de yerinde takip ettiği Brüksel Expo’da gerçekleştirilen etkinlikte Toyota’nın Avrupa’daki iş stratejisi, şirketin vizyonu, yeni ürünleri ve teknolojik gelişmeleri paylaşılırken, yakın gelecek ve gelecek vizyonunu da net bir şekilde ortaya konuldu.

2035’TE TAMAMEN ELEKTRİKLİ
Foruma damgasını vuran ise Toyota Avrupa CEO’su Matt Harrison’un Türkiye’yi de yakından ilgilendiren şu açıklaması oldu; “Biz karbon nötrlüğüne giden yolculuğun sadece elektrikli değil eklektik (Çeşitli sistem ve kaynaklardan derlenmiş) olacağına inanıyoruz. Yani hepsi aynı hedefe giden birden fazla teknoloji ve yakıtı kucaklayacağız.” Harrison, Kenshiki Forumu’nda Avrupa’da 2030’a kadar sıfır emisyonlu araç satışlarının minimum yüzde 50’ye çıkmasını planladıklarını söylerken, 2035’e kadar yeni araç satışlarında yüzde 100 oranında CO2 azaltımına da hazır olduklarını açıkladı.

AVRUPA’DA 2 PLATFORM BİRLEŞECEK
Harrison’un Avrupa’daki hedeflerine ulaşmak için Toyota’nın Sakarya fabrikasını da yakından ilgilendiren ‘EKLEKTİK’ stratejileri ise şöyle;
· Toyota, 2025’ten itibaren Avrupa’ya özel yeni bir platformda yeni elektrikli modelleri piyasaya sunacak.
· E3 (emotion, engagement, energy/duygu, etkileşim, enerji) olarak bilinen mimaride yalnızca Avrupa’da satılacak hibrit, şarjlı hibrit ve tamamen elektrikli modeller geliştirilecek.
· Bu mimari veya platformda temeller sıfırdan geliştirilmeyecek. Toyota’nın Japonya’da devre aldığı yeni elektrikli araç platformu e-TNGA’nın unsurları, hibrit otomobillere özel GA-C platformu ile birleştirilecek.
· Yani Toyota Avrupa, Japonya’da üretilip 2022’de satışa sunulacak ilk yüzde 100 elektrikli Toyota modeli bZ4X’nin platformu yerine E3 mimarisinde yeni bir elektrikli model ailesi oluşturacak ve bu araçlar Toyota’nın Türkiye ve İngiltere fabrikasında üretilecek.

COROLLO CROSS VE 2. NESİL C-HR ÜRETİLECEK
· Japon markanın GA-C platformunda birçok kompakt modelini üreten Türkiye ve İngiltere fabrikaları, bu stratejiyle birlikte yepyeni hibrit, şarjlı hibrit ve elektrikli kompakt modeller üretecek.
· İngiltere’de üretilen Corolla Hatchback ile Türkiye’de üretilen Corolla Sedan modelleri E3 platformunda yeni nesle kavuşurken, Touring Sports (Station Wagon) versiyonu artık üretilmeyecek. Avrupa’da Corolla’nın station wagon yerine Corolla Cross’un E3 platformunda yeni nesli üretilecek. Bu modelin üretim yeri için henüz karar verilmedi.
· Türkiye’de üretilen C-HR modelinin ikinci nesle kavuşacağı, yeni modelin de yine E3 platformunda üretileceği ortaya çıkmış oldu.
· İlk E3 tabanlı Avrupa’ya özel Toyota modelleri 2025 yılından itibaren satışa sunulacak.

BOZKURT: ELEKTRİKLİ ARAÇLARA HAZIRIZ!

TOYOTA Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, markalarının hibritlerle başladığı elektrifikasyon sürecine ciddi kaynak ayırdığını belirterek, “Elektrikli araçlarda daha fazla ihtiyaç duyulacak bataryaları geliştirmek için 2030 yılına kadar yaklaşık 13.6 milyar dolar yatırım gerçekleştirecek. Bu bağlamda; Toyota olarak elektrikli araçlara hazırız” dedi. Bozkurt, çevreyi koruma konusunda sadece egzozdan çıkan emisyonlara odaklanmamak gerektiğinin de altını çizerek “Egzozdan sıfır emisyon çıksa da günümüzde elektrikli otomobilin tamamen çevreci olması için kullanılan elektriğin çevreci bir şekilde üretilmesi ve aynı zamanda özellikle bataryaların çevreye zarar vermeden geri bertaraf edilmesi gerekir. Toyota; Avrupa’nın emisyon hedefleri doğrultusunda hibritler, kablo ile de şarj edilebilen hibritler, hidrojen yakıt hücreliler ve bataryalı elektrikli araçlar olmak üzere hepsinin birer rolü olduğu vizyonuyla hareket etmeye devam edecektir” şeklinde konuştu.

COROLLO CROSS, TÜRKİYE'YE ÖZEL MOTORLA GELECEK!

TOYOTA’nın C-SUV sınıfında yer alan yeni modeli Corolla Cross’un Avrupa lansmanı da Kenshiki Forumu’nda yapıldı. 2022 yılında Avrupa’da satışa sunulacak Corollo Cross’un Türkiye’ye ise son çeyrekte gelmesi bekleniyor.

GA-C platformunda üretilen ve global olarak 5’inci nesil hibrit teknolojisini kullanan ilk Toyota modeli olan Corolla Cross, C-HR ve RAV4’ün arasında konumlandırılacak. 5.nesil hibrit sistemi önceki nesil sistemlere göre daha fazla tork, daha fazla elektrik gücü, daha yüksek verimlilik ve daha yüksek sürüş memnuniyeti sağlıyor. Lityum-iyon bataryalarda yapılan geliştirmeler sayesinde yeni batarya paketi daha güçlü ve yüzde 40 daha hafif hale getirildi. Elektrikli ve benzinli motorun gücü geliştirildi ve bu sayede toplam güç çıkışı yüzde 8 artırıldı. Tüm Avrupa’da 197 beygir gücündeki 2.0 litre hibrit motorla satılacak Corollo Cross, ÖTV dezavantajından dolayı bir tek Türkiye’ye özel 122 beygirlik 1.8 litrelik hibrit motorla gelecek.

1 MİLYON KM GARANTİ SUNAN İLK ELEKTRİKLİ

TOYOTA’nın ürettiği ilk tam elektrikli model olan bZ4X’in Avrupa lansmanı da Brüksel’deki forumda gerçekleşti. 2022’nin ikinci yarısında Avrupa’da satışa sunulacak araç aynı zamanda yeni bZ (beyond zero) sıfır emisyonlu ürün ailesinin ilk modeli olacak. Türkiye’ye gelişi ise henüz netleşmeyen araç tek şarjla 450 km’nin üstünde menzil sunuyor. Toyota, ilk defa bZ4X modelinde her yıl bir kez servise girmek koşuluyla 1 milyon km garanti sunuyor. Bu garantiye ek 10 yıl/240 bin kilometrelik sürüşün ardından batarya kapasitesinin yüzde 90’ını sunabilecek şekilde geliştirme gerçekleştirdi. Bununla birlikte bZ4X’in sürüş menzili, opsiyonel güneş paneliyle maksimuma çıkarılabiliyor. Toyota güneş panellerinin yıllık olarak 1800 km sürüş menzili sağlayacak şekilde enerji depolayabileceğini tahmin ediyor.

SUYLA ÇALIŞAN MOTOR YAPTILAR

TOYOTA Avrupa CEO’su Harrison, Japon markanın Avrupa’da 2035’ten itibaren tüm satışlarının pilli veya hidrojen yakıtlı yüzde 100 elektrikli araçlardan oluşacağını aslında resmi olarak açıklamış oldu. Hidrojenden bahsetmişken, Toyota mühendislerinin hidrojenle yakıtla çalışan içten yanmalı motor geliştirdiklerini de hatırlatmakta fayda var. Yani benzin veya dizel yerine içten yanmalı motorun deposuna su koyuyorsunuz. Brüksel’de sergilenen Lexus’un ROV isimli buggy konseptinde bu motor yer alırken, bu teknolojinin ileride kullanıp kullanılmayacağını söylemek için ise çok erken.