“Türkiye Ukrayna’ya misket bombası gönderiyor” suçlaması

Son Güncellenme Tarihi: Ocak 12, 2023 / 12:29

ABD’nin önde gelen dış politika dergilerinden Foreign Policy’de, “Türkiye Ukrayna’ya Soğuk Savaş Dönemi Misket Bombaları Gönderiyor” başlığı ile bir makale yayınlandı.

Makalede,”Türkiye’nin 2022’nin sonlarında Ukrayna’ya, Rus tanklarının imhası için ABD tasarımı, topçu ateşlemeli bir tür misket bombası gönderdiği” ileri sürüldü.Temellendirilmeyen pek çok iddiaya yer verilen haberde, Türkiye’nin söz konusu bombaları nasıl ve neden gönderdiğine ilişkin herhangi bir somut delil, canlı tanık ifadesi veya açık kaynağa rastlanmadı. 

TÜRKİYE İDDİALARI REDDEDİYOR
Türkiye’nin, tıpkı ABD gibi Misket Bombaları Sözleşmesi’ne üye olmadığının belirtildiği makalede ayrıca şu ifadelere yer verildi:
“Ekim 2021’de Cenevre merkezli uluslararası bir örgüt olan Misket Bombaları Konvansiyonu’nun başkanına gönderilen ve Foreign Policy tarafından ele geçirilen bir mektupta Türkiye, konvansiyonun uygulamaya konulduğu 2005 yılından bu yana misket bombası kullanmadığı, üretmediği, ithal etmediği ya da transfer etmediği ve gelecekte de böyle bir niyetinin olmadığı konusunda ısrar etti…”

Türkiye’nin Cenevre’deki BM Büyükelçisi Sadık Arslan’ın sözleşmeye ilişkin gönderdiği mektupta, “Türkiye, misket bombaları da dahil olmak üzere silahların gelişigüzel kullanımının sınırlandırılmasına yönelik çabalara rehberlik eden insani mülahazaları paylaşmaktadır” ifadelerini kullandığı kaydedildi.

KREMLİN’DEN AÇIKLAMA GELDİ
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, söz konusu haberin güvenilirliği hakkında konuşmanın zor olduğunu, Kremlin’in durumu izlediğini ve Rusya ile Türkiye’nin ‘’ortak» olduğunu söyledi. Peskov, “Burada elbette bu raporların güvenilirliğinden bahsetmek zor. Güvenilir ve doğru raporlardan daha fazla sahte rapor olduğunu biliyorsunuz. Dolayısıyla elbette tüm bunları yakından izliyoruz” dedi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top