Türkiye ve Arap Ligi arasında ipler gerildi

Türkiye ve Arap Ligi arasında ipler gerildi
Arap Ligi Dışişleri Bakanları, Türkiye'yi Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da "provokasyon" yapmakla suçladı ve müdahalelerine son vermesi çağrısında bulundu. Ankara ise verdiği sert yanıtta Türkiye'ye yönelik açıklamaları "tümüyle...

Arap Ligi Dışişleri Bakanları, Türkiye'yi Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da "provokasyon" yapmakla suçladı ve müdahalelerine son vermesi çağrısında bulundu. Ankara ise verdiği sert yanıtta Türkiye'ye yönelik açıklamaları "tümüyle reddettiğini" bildirdi.

Euronews’in, Ahval'in haberinden aktardığına göre Kahire'de düzenlenen Arap Ligi Dışişleri Bakanları Konseyi'nin 158'inci toplantısında bakanlar Ankara'ya Irak, Libya ve Suriye'ye yönelik son askeri müdahalelerinin bölge genelinde güvenliği tehdit ettiği suçlamasını yöneltti. Açıklamada, "Türkiye'nin Libya'ya müdahalesi ile birlikte Suriye topraklarına olan saldırısı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin prensiplerine ve Güvenlik Konseyi kararlarına aykırıdır" denildi. Bakanlar bu müdahalelerin sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

MISIRLI BAKAN OTURUMU TERK ETTİ
Açılışta, Mısır ve Libya arasında gerginlik yaşandı. Mısır Dışişleri Bakanı ve beraberindeki heyet Libya Ulusal Birlik Hükümeti Dışişleri Bakanı Necla Menguş'un başkanlık etmesine tepki göstererek açılış oturumunda salonu terk etti. Libya Ulusal Birlik Hükümeti, Mısır heyetinin bu davranışının "Arap Birliğinin tüzüğüne aykırı olduğunu" ifade etti.

DIŞİŞLERİ’NDEN SERT TEPKİ
Dışişleri Bakanlığı, toplantıda Türkiye'ye yönelik karar ve ifadelere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada "Toplantı, bir kez daha ülkemize yönelik mesnetsiz iddialar içeren karar ve açıklamalara sahne olmuştur. Bu karar ve açıklamaları tümüyle reddediyoruz." denildi.

Kararların, Dar görüşlü ve kısa vadeli bazı münferit çıkarların tesiri altında alındığı vurgulandı. Açıklamada, Türkiye'nin ayrılıkçı terörizme karşı yürüttüğü mücadelenin bölge ülkelerinin egemenlik, toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunması bakımından da kritik önem taşıdığı savunuldu.