Türkiye yüzyılı

Kim istemez 21. yüzyılın Türkiye yüzyılı olmasını?

Ben çok isterim. Türkiye’nin güçlü ekonomisiyle, özgürlükçü demokrasisiyle bölgesinde güneş gibi parlayan bir mutlu insanlar ülkesi olmasını çok isterim.
20 yıldır Türkiye’yi idare eden iktidar bugün “Türkiye Yüzyılı vizyonunu” ilan edecek törenle.

Çok merak ediyorum neymiş vizyonları.

Akape kurmayları üzerinde aylardır çalışıyorlarmış. “Ülkenin gelecek tasarımı” olarak nitelendiriyorlarmış “Türkiye Yüzyılı” adlı vizyon belgesini. Yeni nesillere bırakacakları en büyük mirasları olacakmış.

20 yıl önce “Yoksulluk, yolsuzluk ve yasakları ortadan kaldıracağız” diye yola koyulmuşlardı. İster misiniz 20 yıl sonra yine “Yoksulluk, yolsuzluk ve yasakları ortadan kaldıracağız” desinler?

Akape genel başkanı geçenlerde bu konudaki başarısızlıklarını üstü kapalı bir şekilde itiraf etti. “Yolsuzluğun olmadığı, rüşvetin olmadığı, yoksulluğun olmadığı bir Türkiye’yi biz hallederiz” dedi, parmağıyla bağrını işaret ederek. Sanki yolsuzluğu yapan, rüşveti alan muhalefet!

Çok merak ediyorum bu vizyon meselesini.

“Artık çalmak, çırpmak, rüşvet almak yok” derler mi acaba? “İhaleleri dürüst yapacağız, yandaş müteahhitleri kayırmayacağız” filan.

“İleri demokrasi” konusunu es geçmeyeceklerini tahmin edebiliriz. Ülkemizi 20 yılda demokrasi liginin en dibine kendileri oturtmamışlar gibi pek bir övünüyorlar demokrasimizin bugün içinde bulunduğu durumla.

“85 milyon vatandaşımızın her birine seslenerek diyorum ki; gelin Türkiye Yüzyılını geçtiğimiz 20 yılda hayata geçirdiğimiz demokrasi ve kalkınma altyapısı üzerinde hep birlikte inşa edelim” diyor Akape’li cumhurbaşkanı.

Belki o sözünü ettiği demokrasi altyapısıyla ne kastettiğini bugün biraz açar da biz de anlarız hangi demokrasi altyapısı.

Gerçekten çok merak ediyorum nedir ikinci yüzyıl vizyonları.

“Sansür yasasından vazgeçtik; Türkiye Yüzyılı vizyonumuza hiç yakışmıyor” mu diyecekler acaba? “Televizyonları susturmayacağız, gazetecileri hapislere tıkmayacağız” mı diyecekler?

“Yargı siyasetin oyuncağı olmayacak, bağımsız olacak. Artık yargıya talimat vermeyeceğiz. Cumhurbaşkanı ‘Yargı gereğini yapacaktır’ demeyecek. Savcılar da bu lafın üzerine hemen harekete geçmeyecek” demişler midir aylardır üzerinde çalıştıkları vizyon belgelerinde?

“Konser, festival yasaklamayacağız” mı diyecekler?

“Hukuk devletini güçlendireceğiz. Gerçek bir adaleti getireceğiz cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında”.

“Yirmi yılda ülkeyi cehenneme çevirdik. Gençlerin hayatlarını kararttık, yarınlarını çaldık. İkinci yüzyılda bunları yapmayacağız” diye yazmışlar mıdır vizyon belgelerine?

“Enflasyonu düşüreceğiz, refahı yayacağız, gelir adaletini sağlayacağız, herkes rahat yaşam koşullarına kavuşacak” filan derler mi acaba?

“Ülkenin varını yoğunu sattık, artık satmayacağız. Zaten satacak bir şey de kalmadı” mı derler?

“İki paralık altın için, kömür için dağları, ovaları, zeytinlikleri yok etmeyeceğiz artık”

“Cumhuriyetin kurumlarının canına okuduk, hepsini yeniden ayağa kaldıracağız”

“Merkez Bankası bağımsız olacak, TÜİK artık yalan söylemeyecek, Kızılay para aklama aleti gibi çalışmayacak, Anayasa Mahkemesi’ne, Yargıtay’a, Danıştay’a tayinlerde yandaşlık değil liyakat gözetilecek”

“TRT, Anadolu Ajansı tarafsız olacak, Diyanet İşleri Başkanlığı iktidar partisinin kadrolu imamı gibi çalışmayacak”

“Üniversiteyi evrensel anlamda üniversite olabilmesi için mutlak özerkliğe kavuşturacağız”

“Dışişleri Bakanlığının geleneksel kurumsal kimliğine yeniden kavuşmasını sağlayacağız” filan…

“Artık cumhuriyetle, devrimlerle kavga etmeyeceğiz” derler mi?

“Atatürk’e ayyaş demeyeceğiz, ona gözümüzün önünde hakaret edilmesine asla izin vermeyeceğiz” derler mi?

Tabii ki demeyecekler. Demelerini bekleyenler avuçlarını yalarlar.

Neden biliyor musunuz?

Erdoğan, “Türkiye Yüzyılı hedefimiz, sadece milletimizin refahını yükseltme, sadece ülkemizi bölgesel ve küresel güç haline getirme gayesi taşımıyor. Bu, aynı zamanda inanç, kültür, medeniyet köklerimizi de yeniden ihya edeceğimiz bir atılımın adıdır” dedi.

Ben de bundan korkuyordum… İnanç, kültür, medeniyet köklerimizi yeniden ihya… Maazallah!

Yani diyorlar ki, “Biz karşı devrimciyiz ve durmayacağız, yola devam edeceğiz. Cemaatlerle, tarikatlarla siyasal İslamcı gündemimizi, Müslüman kardeşler felsefemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Birinci yüzyıla damgasını vuran Atatürk’ü de, devrimlerini de silip süpüreceğiz”.

Türkiye yüzyılı vizyonlarını anlatacakları bugünkü törende ne olacak biliyor musunuz?

Bir video gösterecekler dev ekranda. Yollar, köprüler, tüneller, hastaneler, camiler, camiler, camiler…

“Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır” tadında laflar edecekler.

“Düşün peşimize” diyecekler.

Aman kalsın!

Gölge etmeyin başka ihsan istemiyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Kaya Türkmen Arşivi