Türkiye’de asgari ücretli sayısı AB’nin 6 katı

Türkiye’de asgari ücretli sayısı AB’nin 6 katı
Türkiye’de çalışanların maaşı alarm veriyor. Artık açlık sınırının altında kalan 2 bin 825 liralık asgari ücret çalışanlarda ortalama ücret haline gelmeye başladı. Çalışanların çoğu asgari ücret civarında maaş...

Türkiye’de çalışanların maaşı alarm veriyor. Artık açlık sınırının altında kalan 2 bin 825 liralık asgari ücret çalışanlarda ortalama ücret haline gelmeye başladı. Çalışanların çoğu asgari ücret civarında maaş alıyor. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) verilerine göre bu, AB ortalamasından 6 kat fazla.

Türkiye'de 2013 yılında ortalama maaş, asgari ücretin kadınlarda 1,77, erkeklerde 2 katıyken bu oran 2019'da kadınlar için 1,24'e, erkekler için de 1,49'a düştü. Türkiye'de işçilerin çoğu her yıl enflasyon oranında maaş zammı alıyor. Asgari ücret ise son 19 yılda 2006, 2008 ve 2016 yılları dışında her zaman enflasyonun üzerinde zamlandı.

Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde endüstri ilişkileri, emek tarihi ve çalışma hukuku üzerine çalışmalar yürüten Doç. Dr. Aziz Çelik, asgari ücrete zam yaparken genel tüketici enflasyonunu temel almanın doğru olmadığını savundu.

BBC Türkçe'ye konuşan Çelik asgari ücretle geçinen kişilerin harcamalarında gıdanın çok daha yüksek bir payı olduğunu ve gıda enflasyonunun yüksek olduğu dönemlerde enflasyon oranındaki zammın yeterli kalmayabileceğini söyledi.
Aziz Çelik asgari ücrete yapılacak zamda, düşük gelirlilerin enflasyon sepetinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Ancak Çelik'e göre bu da yeterli değil. Çelik, asgari ücret hesaplanırken ekonomik büyümenin de dikkate alınması ve işçilere bundan da pay verilmesi gerektiğini belirtti.

Çelik, son yıllarda diğer ücretlerin yukarı çekilememesi nedeniyle işçilerin büyük bir kısmının asgari ücret aldığını, mimarlık ve mühendislik gibi uzun eğitimler gerektiren işlerin bile başlangıç maaşının asgari ücret seviyelerine düştüğünü, fakat burada çözümün asgari ücreti artırmamak değil, diğer maaşları da aynı oranda artırmak olduğunu söyledi.