10 yıl sonra yeni hikaye yazacak!

Son Güncellenme Tarihi: Şubat 28, 2022 / 07:05

2012 yılında Bursa’da üretilen Fluence EV ile Türkiye’de ilk elektrikli otomobili satışa sunan Renault, 10 yıl sonra yeniden atağa kalkıyor. “Hikâye daha yeni başlıyor” sloganıyla doğuştan elektrikli Megane E-Tech’i Avrupa’da satışa sunan Renault, bu önemli modeli yılın son çeyreğinde Türkiye’ye getirecek.

DÜNYADA elektrikli araç (EV) pazarının öncülerinden olan Fransız Renault, son 10 yılda 400 binden fazla elektrikli araç satarken, satılan bu araçlar 10 milyarın üzerinde kilometre yaptı. Bu deneyim ve tecrübe ile Avrupa’da elektrikli araç pazarının lideri olan Fransız marka, “Hikâye daha yeni başlıyor” diyerek, tam 10 yıl sonra atağa kalkıyor. Bunu da yeni logolarını taşıyan ilk modeli olan yüzde 100 elektrikli yeni Megane E-Tech ile başlatıyor. Renault MAİS’in davetlisi olarak geçen hafta İspanya’da test ettiğimiz elektrikli Megane E-Tech, hem Fransız markadaki dönüşümü simgelerken hem de yeni CMF-EV platformunda üretilen ilk model olmasıyla dikkat çekiyor.

VERSION TECHNO – ROUGE FLAMME

SON ÇEYREKTE GELİYOR
Renault’un kuşkusuz bu dönüşümünde Türkiye’nin de payı büyük. Çünkü 2012 yılında ilk elektrikli otomobilleri olan Fluence EV’yi Bursa’da üretmeye başlamışlardı. Bu model Türkiye’de hem üretilen hem satışa sunulan ilk elektrikli model olurken, 2014’te ise ülkemizde elektrikli ZOE satışa sunulmuştu. 10 yıl sonra elektrifikasyon atağına kalktıkları yeni Megane E-Tech, Avrupa’da satışa sunulurken, Türkiye’ye ise yılın son çeyreğinde gelmesi bekleniyor. İspanya’da görüştüğümüz Renault MAİS Genel Müdürü Berk Çağdaş, içten yanmalı motorlara göre daha ucuz işletim maliyetleri ve çevreci olmaları sebebiyle elektrikli araçlara tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de talebin hızla arttığını söyledi.

BERK ÇAĞDAŞ

ZOE PAZARIN LİDERİ
Çağdaş, “2021’de Türkiye elektrikli otomobil pazarı yüzde 237 artışla 2 bin 846 adede çıkarken, Zoe ise en çok tercih edilen elektrikli otomobil oldu” dedi. Çağdaş konuşmasına şöyle devam etti: “Yeni Megane E-Tech; yeni OpenR ekranı, 470 km’ye kadar menzil sunan bataryası ve 130 kW’ye kadar hızlı şarj olabilme kapasitesi ile Renault Grubu’nun elektrikli araç teknolojisindeki öncü konumunu yeni bir boyuta taşıyor. Büyüyen elektrikli otomobil pazarında markamızın gücüne güç katacak yüzde 100 elektrikli Megane E-Tech’i, 2022’nin son çeyreğinde ülkemizdeki tüketicilerle buluşturmak için heyecan duyuyoruz.”

AVRUPA’DA 28 BİN EURO’DAN BAŞLIYOR, TÜRKİYE ÇALIŞIYOR

BU yılın son çeyreğinde Türkiye’de satışa sunulması planlanan elektrikli Megane E-Tech Electric’in iki farklı versiyonu Fansa’da teşviksiz 34 bin ila 44 bin Euro’ya satışa sunuluyor. 34 bin Euro fiyat, Megane E-Tech Electric’in giriş seviyesi versiyonu için geçerli. Söz konusu versiyonda 130 beygir güç ve 250 Nm tork üreten elektrik motoru ile 300 km menzil sunan 40 kWsa’lik batarya paketi bulunuyor. Öte yandan yukarıdaki fiyat, 6 bin Euro’luk teşvik de düşüldüğünde 28 bin Euro’ya iniyor. 218 beygir güç ve 300 Nm tork üreten elektrik motoruna sahip 44 bin Euro fiyat etiketli üst pakette ise 470 km menzil sunan 60 kWsa’lık batarya kapasitesi bulunuyor. 44 bin Euro’luk fiyat Fransa’da teşvikle 38 bin Euro’ya iniyor. Türkiye’ye de 470 km menzil sunan sadece bu üst paket getirilecek. Kuşkusuz Türkiye pazarı için en kritik nokta aracın fiyatı. Fransa ile fiyat konusunda pazarlıklar ve çalışmalar devam ederken, Fransa’dan 38 bin Euro’luk teşvikli fiyatla bile ithal edilse, elektrikli Megane’nin Türkiye fiyatı şu anki kurla bile 1.1 milyon TL’yi geçiyor. Bu da aracın 2023 yılına kalma ihtimalini yükseltiyor. Renault MAİS Genel Müdürü Berk Çağdaş, fiyat çalışmalarının devam ettiğini belirterek, en uygun fiyatla getirmek için görüştüklerini söylüyor.

Özel Ortadoğu Koleji ve Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümü mezunu olan Emre Özpeynirci, Hürriyet gazetesinin otomotiv editörü ve Hürriyet Otoyaşam Gazetesi’nin yayın koordinatörü olarak 25 yıl çalıştı. 2001 yılında Reuters tarafından Türkiye’de gelecek vadeden ekonomi gazetecisi olarak seçilen ve İngiltere’de ekonomi gazeteciliği üzerine sertifika alan Özpeynirci, evli ve bir çocuk babasıdır.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top