Türkiye’de ilk maymun çiçeği vakası tespit edildi

Türkiye’de ilk maymun çiçeği vakası tespit edildi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de bir hastada maymun çiçeği hastalığı tespit edildiğini, bağışıklık sistemi yetersizliği olan 37 yaşındaki hastanın tecrit edildiğini bildirdi.TECRİT EDİLDİKoca Twitter’dan yaptığı...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de bir hastada maymun çiçeği hastalığı tespit edildiğini, bağışıklık sistemi yetersizliği olan 37 yaşındaki hastanın tecrit edildiğini bildirdi.

TECRİT EDİLDİ
Koca Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı tespit edildi. Hasta 37 yaşında, bağışıklık sistemi yetersizliği var. Kendisi tecrit edilmiş durumda. Temaslı takibi yapıldı, başka bir vakaya rastlanmadı. Bilindiği gibi bu hastalık solunum yoluyla değil yakın fiziksel temasla bulaşıyor” ifadelerini kullandı.

CEYHAN: KERVAN YİNE YOLDA DÜZÜLECEK
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, açıklanan vakanın muhtemelen ilk maymun çiçeği vakası olmadığını bildirdi. Ceyhan, “Bakanlık şema çizmeli ancak yine kervanı yolda düzeceğiz belli ki” dedi.

Cumhuriyet’e konuşan Ceyhan, maymun çiçeği virüsünün bulaş hızının yüksek olduğunu ve yurttaşların yakın temastan kaçınması gerektiğini belirtti. Bunun bir salgın olduğunu aktaran Ceyhan, şunları söyledi:
“Bir vaka varsa, muhtemelen etrafta başka vakalar da vardır. Bu vakanın yurt dışı kaynaklı olup olmadığının açıklanması gerekir. Ateş, baş ağrısı, sırt ağrısı gibi belirtiler görülebiliyor. Mutlaka bir hekime başvurulmalı. İnsanların özellikle uzun süreli temas ettiği kişilere ve ev ortamının hijyenine dikkat etmesi gerekir. Önlenmesi çok kolay bir hastalık değil. Sağlık Bakanlığı’nın bir şema çizmesi lazım. Ancak yine kervanı yolda düzeceğiz belli ki.”

KLİMİK: YAKIN TEMASLA BULAŞIR
Klimik, dün Türkiye’de ilk vakanın görülmesi üzerine daha önce maymun çiçeği hastalığı ile ilgili yaptığı açıklamayı tekrar yayınladı. Hastalığın yakın temas ile bulaştığı vurgulanan açıklamada özetle şunlar bilgilere yer verildi:
“Hastalığın etkeni maymun çiçeği virusu (Monkeypox Virus); çiçek virusuna akraba bir DNA virüsüdür. Adında ‘maymun’ geçmekle birlikte maymunlardan daha çok sincap, sıçan, fare gibi kemirgenlerde bulunan ve onlardan insana geçen bir hastalıktır.

İnfekte hayvandan insanlara (zoonotik) bulaşma ısırık, tırmalama, hayvanın kan ve vücut sıvıları ile veya etiyle temas, lezyonlara direkt temas veya tüm bunlarla kirlenmiş cansız materyalden indirekt yolla gerçekleşebilmektedir. İnsandan insana bulaşmanın esas olarak büyük solunum salgısı damlacıkları ile olduğu düşünülmektedir. Büyük damlacıklar uzak mesafelere gidemediğinden insandan insana bulaşma için; yüz yüze, uzun süreli ve yakın temas gereklidir.

Maymun çiçeği hastalığı, ateş, baş ağrısı, yorgunluk, yaygın vücut ağrıları, lenf bezlerinde şişlik ve cilt lezyonlarına (döküntülere) neden olur. Yakınmalar, virus ile temas ettikten sonra ortalama 6-13 gün sonra ortaya çıkar.

Hastalığı ilk 5 gününde ateş, şiddetli baş ağrısı, lenf bezlerinde şişme, sırt ağrısı ve aşırı halsizlik görülür. Bu belirti ve bulguların çoğu birçok hastalıkta görülebilir ancak lenf bezi şişliğinin olması özellikle çiçek, suçiçeği ve kızamıktan ayırmada önemlidir. Cilteki döküntüler, ateş başladıktan sonra 1-3 gün içinde ortaya çıkar; gövdeden çok yüzde, kollarda ve bacaklarda görülür.

Hastalık belirtileri gösteren kişilerin son bir ay içinde riskli bölgelere seyahat edip etmedikleri ya da benzer belirtileri olan birileri ile yakın temasları olup olmadığı sorgulanmalıdır. Maymun çiçeği genellikle 2-4 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşmektedir. Ancak bağışıklığı baskılanmış kişilerde ve küçük çocuklarda ağır hastalık görülebilmektedir.